Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.04.2023 18:48:19

Pražská burza díky především akciím ČEZ zaznamenala nová dividendová historická maxima. V týdnu se energetický titul postaral dokonce o 69 % všech obchodů


Pražská burza ve vidině dividend v týdnu pokračovala ve své růstové vlně započaté na konci března. Od té doby ztratila jen jednou, resp. během třech týdnů indexově poskočila již o desetinu. Index PX v týdnu přidal téměř 2,7 % nad 1 418 bodů. Pražská burza se tím dle tohoto indexu navrátila do těsné blízkosti svých letošních maxim z úvodu března.

Stejně jako v předcházejícím týdnu pražskou burzu opanovaly akcie ČEZ, které za posledních deset seancí zaznamenaly, stejně jako i index PX, jen jednou ztráty. Dostaly se zpět nad hranici 1 200 , tedy již do těsné blízkosti loňských maxim z června. Tehdy se intradenně obchodovaly až za 1 229 , tedy za ceny které nepamatují od roku 2008. Víkendové vládní vlastně ujištění o rekordní letošní dividendě zkrátka popohnalo titul dále na sever. Uvidíme, zda se v následujícím týdnu dočkáme nových letošních maxim, resp. „postupné“ ceny 1 234 , kde má nejeden investor postaven prodejní příkaz.

 

Indexu v týdnu ještě solidně dopomohly hlavní dva bankovní tituly. Akcie KB si udržely pozici druhé nejobchodovanější emise, když se posunuly zpět ke svým letošním maximům, což tedy naznačuje silné rezistence. Akcie ERSTE po proražení technické hranice 30 EUR v předcházejícím týdnu si vlastně očekávaně udržely pozitivní směrování. Akcie MONETA sice zaznamenávaly i 2měsíční maxima ,resp. přibližovaly se letošním nejvyšším hodnotám, týden nicméně uzavřely v červeném. Od pondělí se již budou obchodovat bez nároku na účast na letošní valné hromadě. Stejně jako akcie KB však ještě 2 týdny s nárokem na očekávanou dividendu.

Čtěte také: „Dividendy na pražské burze odstartují v dubnu. Přehled známých termínů, aktuálních dividendových výnosů i zdanění

Většina ostatních emisí již velké změny nepředvedla. Výjimkou byly akcie PILULKA, které dále negativně reagovaly na zveřejněnou Výroční zprávu potažmo záměr navýšit kapitál (více také zde). Ocitly se právě již na spodní hranici pásma, za kterou firma hodlá investorům nové akcie nabídnout.

Za zmínku stojí zprávy k akciím PHOTON ENERGY, když firma oznámila dokončení/připojení dalších fotovoltaických elektrárenRumunsku. Celkový počet se tak zvýšil na 92, potažmo instalovaný výkon se přehoupl přes 100 MW úroveň na 103,3 MW. A především Rumunsko má v nejbližším období dále přispívat k rozšiřování byznysu firmy. Firma zde má pro roky 2023/2024 ve výstavbě/v plánu fotovoltaiky o výkonu 235 MW. Nicméně investory nejspíše zklamal měsíční report, když firma další měsíc s produkcí zaostala za svými plány. Tentokrát o 6,1 %, za úvodní čtvrtletí roku zkrátka meziročně produkce klesla téměř o desetinu. Zmínit také možno, že firma pokračuje v umírněném odkupu vlastních akcií, resp. pravidelný pondělní report ukázal opět na denní nákupy po 1 000 akciích na burze ve Varšavě.

Závěrem možno zmínit, že i přes obchodně kratší týden objemy obchodů dosáhly na pražské burze solidních 3,1 mld. .  Nicméně především jen zásluhou akcií ČEZ.


Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688