Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.04.2023 16:54:08

Počasí: Svěží jaro, ale větší teplo až do týdne

Přibližně 80 - 90 % území Česka je nyní nadprůměrně zalito. Zvlněná studená fronta související s tlakovou níží přinesla na duben nezvykle vydatné srážky. V jižních a centrálních oblastech spadlo prakticky jednorázově 30 – 55 mm vody. Na mnoha místech je to úhrn, který je obvyklý za celý duben. Je škoda, že v této oblasti ještě není moc jarní zeleně a jsou zásadně poškozené jehličnaté lesy, proto voda z krajiny docela rychle odtékala. Na několika řekách platil druhý povodňový stupeň a Moravská Dyje měla i třetí. Hladiny řek už během neděle klesaly, vyjma největších toků, kam teprve velká voda doputovala.

V dalších dnech bude vlivem této srážkové události jako následek velká oblačnost, budou se objevovat přeháňky, přijde čerstvé proudění. Jenže vítr v průběhu týdne bude opět severní. Naštěstí vyloženě zima nebude. Vyloženě teplo ale také ne. Očekávejte teploty odpoledne kolem 13 °C. Na konci týdne už by mělo být tepleji. Zůstane docela vysoká vlhkost vzduchu. To je výhoda srážkové události, která nás zasáhla. Vzduch bude svěží, jarní. Bez prachu a sucha. Takové podmínky jsou odlehčující pro jarní alergie.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude zataženo až oblačno, ojediněle, během dne místy přeháňky, na horách četnější. Teploty 11 až 15 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, déšť, přeháňky. Od východu ubývání srážek. Teploty 11 až 15 °C, na jihozápadě 9 °C. 

Ve středu bude oblačno až zataženo, během dne občas déšť či přeháňky, nad 900 m n. m. i sníh. Teploty 7 až 11 °C, na jihovýchodě až 13 °C.

Od čtvrtka bude oblačno, na horách občas déšť či přeháňky, nad 900 m n. m. i sníh. V pátek bude většinou polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Od soboty do pondělí skoro jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Postupně od západu přibývání oblačnosti, občas déšť či přeháňky. Teploty 11 až 15 °C, později 13 až 17 °C a později až 20 °C. Počkáme na vývoj.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty