Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.04.2023 08:31:39

Na některých řekách v Česku je druhý povodňový stupeň

Vydatný páteční déšť výrazně zvýšil hladiny řek v Česku. Nejvíce vystoupaly na Vysočině, dále jsou vyšší stavy řek v krajích Jihočeském, Jihomoravském, Středočeském, Pardubickém i dalších okolních. Hlavně na Vysočině platí druhé stupně povodňové aktivity. Na Moravské Dyji není vyloučeno ani dosažení třetího. Řeky nyní (v sobotu v 8:30 ráno) začínají pozvolna kulminovat. V dalších dnech budou kolísat vlivem dalších srážek hlavně na západě území. Větší povodňová situace naštěstí nepřijde. Hladiny je ještě dobré sledovat právě v místech druhých stupňů.

Druhé stupně povodňové aktivity jsou charakteristické tím, že koryto už je skoro úplně naplněno, ale ještě nedochází až na výjimky k vylití řeky z břehů. Ve městech s protipovodňovými opatřeními a stěnami jde obvykle jen o zvýšený průtok v korytě. V oblasti, kde jsou nyní druhé stupně povodňové aktivity, včera spadlo 45 - 55 mm vody. A to plošně, takže objem vody byl velký. Tlaková níže, která zásadně ovlivnila počasí u nás, bude mít za důsledek hodně oblačnosti i v dalších dnech a teploty odpoledne budou stoupat jen na 9 až 14 °C. Oteplí se směrem k dalšímu víkendu.

Na úvodní fotce je řeka Jihlava v Třebíči v sobotu 15. 4. v 7:45 při 2. SPA.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty