mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.04.2023 15:52:00

Švédsko vytvoří inovační klastr pro komercionalizaci pokročilých léčiv

Švédsko vytvoří inovační klastr pro komercionalizaci pokročilých léčiv

14.04.2023 / 15:49 | Aktualizováno: 14.04.2023 / 15:52

Švédsko má ambici stát se do roku 2030 světovým lídrem v oblasti pokročilých terapií. Proto se rozhodlo vytvořit nový inovační klastr pro pokročilé lékařské terapie, který bude podporovat komercializaci a zavádění moderních léčebných postupů. Českým firmám a výzkumníkům se ve spolupráci se švédskými partnery otevírají další možnosti spolupráce v dynamickém rozvoji pokročilých terapií a celého life science odvětví.

Švédsko je považováno za jednu z nejvýznamnějších výzkumných zemí na světě, která je lídrem v celé řadě life science oborů jako jsou onkologie, neurověda, metabolická onemocnění, ale také genomika, proteomika a diagnostika. Každý pátý výzkumný pracovník ve Švédsku pracuje v oblasti věd o živé přírodě a mnoho výzkumných projektů se rodí na renomovaných lékařských univerzitách jako jsou Karolinska Institut či Lundská univerzita.

Vývoj léků pro pokročilé terapii rychle postupuje

Vývoj léků pro pokročilou terapii rychle postupuje a přináší do zdravotnictví revoluční změny v léčbě závažných onemocnění. Jedná se o trh se silným mezinárodním růstem. Pokročilé terapie jsou založeny na biologických lécích, které jsou založeny na genech, buňkách nebo tkáních, na rozdíl od běžných léků, které jsou obvykle tvořeny tzv. malými molekulami nebo proteiny. Biologické léky jsou ale mnohem náročnější na výrobu. Za to otevírají zcela nové možnosti léčby a mají potenciál zmírňovat a léčit nemoci, které jsou v současné době nevyléčitelné, například rakovinu, Parkinsonovu chorobu, cukrovku a další.

Švédsko chce být lídrem v oblasti pokročilých lékařských terapií

Švédsko má ambici stát se do roku 2030 lídrem v oblasti pokročilých terapií. Jedná se o jeden s dalších kroků na cestě Švédska stát se vedoucí zemí v oblasti věd o živé přírodě. Švédská vláda proto pověřila státní inovační agenturu Vinnova do roku 2024 vytvořit národního inovační klastr pro komercializaci, rozvoj dovedností a výrobních kapacit pro pokročilé lékařské terapie. Inovační klastr bude využívat výsledky výzkumu univerzit, vysokých škol a zdravotnického sektoru, urychlovat růst nových společností a poskytovat podporu při komercializaci malým, středním i velkým podnikům. Inovační klastr bude fungovat jako národní infrastruktura a kompetenční uzel. Zároveň bude podporovat mezinárodní spolupráci prostřednictvím kontaktů se zahraničními partnery.

Příležitosti ke spolupráci pro české inovátory a startupy

České firmy, farmaceutické výzkumné platformy, biotechnologická centra a výzkumné organizace se v blízké budoucnosti budou moci ještě více zapojit do spolupráce se švédskými partnery a podílet na dynamickém rozvoji pokročilých terapií a celého life science odvětví.

Do doby ustavení nového švédského inovačního klastru pro pokročilé terapie mohou čeští inovátoři a startupové firmy hledat příležitosti ke spolupráci například v testovacím centru pro biologickou produkci Testa Center v Uppsale, při vývoji a výrobě biologických látek v NorthX Biologics v Matforsu, v laboratoři molekulárních biologických věd SciLifeLab či v největším skandinávském vědeckém parku zaměřeném na vědy o živé přírodě Medicon Village v Lundu.

K navázání obchodních kontaktů je také k dispozici databáze obsahující více jak 2160 firem ze sektoru life science působících ve Švédsku.

Ve dnech 5. – 7. září 2023 Velvyslanectví České republiky ve Stockholmu také připravuje v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie inovační misi do Švédska, jejímž cílem je podpořit spolupráci, navázat kontakty a sdílet švédského know-how v oblasti vědy, výzkumu a inovací.

Martin Bašta, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Stockholmu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688