Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  14.04.2023 15:32:26

Energošmejdi se oklepali a opět porušují zákon, nově jsou i v solárním byznysu, vyplývá ze setkání Institutu pro veřejnou diskusi

Energetický regulační úřad se v uplynulém roce musel vypořádat s více než 22 000 podáními spotřebitelů ohledně energetických služeb. Současná situace klade neustále zvýšené nároky na ochranu práv spotřebitelů. Pokud jde o fotovoltaiky pro domácnosti, je nutná obezřetnost a nevěřit obecným tvrzením. Právě zájem o fotovoltaiku začali zneužívat energošmejdi, kteří slibují nereálnou návratnost v řádu několika málo let. Vyplynulo to z dnešního setkání Institutu pro veřejnou diskusi (IVD).

Předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček uvedl, že nejvíce stížností bylo na zálohy a vyúčtování, dále na nedodržení smlouvy, zejména porušení fixace. Někdy se jednalo i o hrozby odpojením.

„Oproti předkrizovým letům se počet stížností téměř zdvojnásobil. Podnětů ke kontrole bylo podáno 5 tisíc, což představuje také dvojnásobný nárůst. V loňském roce bylo zahájeno celkem 361 sankčních řízení,“ řekl Stanislav Trávníček s tím, že ho velmi pálí zejména měkké postihy nepoctivých firem.

Jak doplnil, za posledních 18 měsíců vzniklo sedm novel energetického zákona, jedním z jejich cílů byla ochrana spotřebitele. ERÚ však v nadále doporučuje další opatření, které by měly zákazníka více chránit. Během energetické krize se například ukázalo, že řada dodavatelů nemá pro své zákazníky nakoupeny energie, i když mají tito zákazníci uzavřeny smlouvy. ERÚ tak navrhuje zavést například index zajištěnosti dodávek tak, aby spotřebitel měl kontrolu, že dodavatelé mají zajištěn dostatek energií.

I podle ředitele sekce energetiky a jaderných zdrojů MPO René Neděli na trhu stále existují obchodníci, kteří se snaží současnou situaci zneužívat. Ceny energií výrazně klesají, což je dobře. Jsou tu ale nepoctivci, kteří aktuální situaci zneužívají. Právě kvůli nim je třeba upravovat legislativu,“ uvedl René Neděla.

Ředitel strategie EGÚ Brno Michal Macenauer upozornil, že je potřeba být velmi obezřetný i při instalacích domácích fotovoltaických elektráren. mezi hlavní zdroje manipulace zařazuje Macenauer odkazování na domnělou nezávislost, kalkulaci s nereálnými cenami elektřiny a životnostmi zařízení. „Je důležité nelhat lidem. Fotovoltaické elektrárny nezajistí lidem úplnou soběstačnost. Výkon fotovoltaických elektráren v zimě je na úrovni 10 % toho co v červnu. Je důležité se dívat na spotřební a výrobní křivku,“ upozornil Macenauer. Fotovoltaika podle propočtů EGÚ přímou energetickou závislost domácnosti sníží o 24 %. Fotovoltaiky na rodinných domech tak nejsou podle Macenauera tou nejjednodušší cestou k dekarbonizaci.

Generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec poukázal na bezprecedentní situaci, se kterou se energetické odvětví muselo vypořádat. Všechny krize se ovšem podařilo zvládnout. „Uklidnění krize přichází v optimističtějších scénářích, než jsme si v uplynulém roce představovali. Bylo by dobré, kdyby praktickým ponaučením do budoucna bylo zkultivování celého dodavatelského segmentu,“ řekl Tomáš Kadlec. Tématem podle něho je, jak zajistit, aby na trh vstupovaly pouze solidní firmy. Druhou velkou výzvou je potenciál energetických úspor. Fotovoltaika má podle něj v Česku budoucnost, a to i u domácností. Spotřebitelé by se měli ovšem obracet na stabilní a zkušené firmy,“ doplnil Tomáš Kadlec.

Ředitel pro maloobchod a marketing Innogy ČR David Konvalina je pro novou povinnost registrace pro zprostředkovatele, dobrým bodem je také omezení doby platnosti plných mocí. Do budoucna by byla dobrá i certifikace zprostředkovatelů. „Stát se obchodníkem s energiemi je velice jednoduché. Česká republika má velmi nízké bariéry vstupu na trh pro obchodníky. To láká různé dobrodruhy, z nichž mnozí zkrachovali nebo konají nefér praktiky,“ řekl ředitel pro maloobchod a marketing Innogy ČR David Konvalina.

Každý obchodník může podle místopředsedy představenstva E.ON Energie Jana Zápotočného udělat chybu, měl by ji však umět přiznat a neopakovat ji. Dodavatel poslední instance by pak takové situace nemusel řešit. Zápotočný dále nesdílí optimismus v souvislosti se snižujícími se cenami energií. „Říkat, že trh je stabilní, je zavádějící. Opatření pomohla, aby se trh zklidnil, to je fakt. První náraz krize se podařilo zvládnout. Rád bych ovšem zdvihnul prst, jelikož do budoucna zbývá řadu problémů vyřešit. Energetika má velký vliv na celou společnost. Má vliv na průmysl, domácnosti a inflaci,“ uzavřel Jan Zápotočný.

Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora je potřeba, aby na trh vstupovaly pouze solventní společnosti „Ne na každého je možné pohlížet jako na energošmejda. Podporujeme požadavek na kapitálovou přiměřenost, která ovšem musí odpovídat také malým dodavatelům. Pro komerční pojištění spíše nejsme. To by byl náklad navíc,“ řekl na závěr Jiří Gavor.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688