Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  14.04.2023 09:48:33

Nákup na splátky vs. půjčka. Co je výhodnější?

Pokud se vám pokazí kávovar nebo myčka a vy nemáte zrovna volnou hotovost na opravu či nákup nového spotřebiče, určitě se nějakou dobu obejdete i bez těchto domácích pomocníků. Pokud vám ale vypoví službu pračka nebo lednice, jde do tuhého. A pokud nemáte naspořenou dostatečnou rezervu, abyste si mohli koupit náhradu, nabízí se dvě rychlé a snadné varianty. Nakoupit si na splátky přímo v obchodě, nebo si vzít půjčku. Co je výhodnější a na co si dát pozor?

Nákup na splátky: Půjčka bez možnosti srovnání  

Výhodou splátkového nákupu je jeho dostupnost. Zvolit jej můžete ve většině případů bez ohledu na to, zda nakupujete v kamenné prodejně nebo na internetu. Vše navíc obstaráte na jednom místě – jak nákup spotřebiče, tak jeho financování. To je na první pohled tím největším benefitem.  

Nákup na splátky ale není nic jiného než spotřebitelská půjčka a tu vám nenabízí prodejce, ale splátková společnost. A to konkrétně ta, se kterou daný obchodník spolupracuje. V Česku jsou nejrozšířenější Home Credit, Cofidis či Essox. Takže když volíte nákup na splátky, volíte jednu konkrétní nabídku účelové půjčky. Nemáte možnost srovnání. 

Jinak je tomu, pokud si vyberete druhou možnost financování – půjčku od bankovní či nebankovní společnosti. V takovém případě už se nejedná o účelovou půjčku, ale neúčelový úvěr, který můžete využít na cokoli, včetně financování vámi vybraného zboží. S tím rozdílem, že podmínky půjčky a její cenu si volíte vy, nikoli daný obchodník. Máte možnost srovnat si jednotlivé nabídky a zvolit si tu pro vás nejvýhodnější.  

Méně papírování a šance i pro matky na mateřské  

Ať už si budete žádat o půjčku, nebo zvolíte splátkový prodej, vždy si bude budoucí věřitel ověřovat vaši bonitu. Nutno říct, že splátkové společnosti jsou v tomto ohledu značně benevolentnější. Typickým příkladem je dokazování příjmů. V případě půjčky budete muset příjem dokládat vždy, i když si budete žádat o pár tisíc. Banka i nebankovní společnost bude chtít vidět minimálně bankovní výpis. V případě splátkového prodeje dokládáte příjem až od určité částky, vždy záleží na konkrétní společnosti.  

Rozdílný přístup můžeme vidět také v tom, co je za příjem považováno. To oceňují především ženy na mateřské či rodičovské dovolené, pro které je vyřízení půjčky často velký oříšek. Zatímco klasickou půjčku na mateřské získáte pouze za určitých podmínek, nákup na splátky si snadno vyřídíte, i když je mateřská jediným příjmem, který vám na účet pravidelně chodí.  

Nákup bez navýšení a půjčka bez úroku  

O tom, zdali je půjčka výhodná, či nikoli, rozhoduje často její cena. Nákup na splátky bez navýšení i bezúročná půjčka mají jedno společné. Obě tyto nabídky na první pohled vypadají výhodně, protože se zdá, že za ně nebudete platit nic navíc. Bohužel realita je někdy opačná. O tom, zdali bude chtít věřitel vrátit skutečně pouze to, co jste si půjčili, vás vždy ujistí ukazatel RPSN. Ten musí ze zákona u své nabídky uvádět jak banka, tak nebankovní i splátková společnost. Pokud uvidíte u RPSN cokoli jiného než 0 %, je s nabídkou spojený poplatek nebo dokonce více poplatků a vy zaplatíte i něco navíc.

Na paměti mějte také to, že nákup na splátky i bankovní či nebankovní půjčka jsou výhodné pouze pro vzorné splácející. Pokud se opozdíte se splátkami, byť o jediný den, čeká vás sankční poplatek a úroky z prodlení. Je jedno, k čemu se zavážete, oba druhy závazků mohou v případě nesplácení skončit až nařízenou exekucí a obstavením vašeho bankovního účtu.  

Nebuďte unáhlení a vybírejte s rozumem  

Jasnou odpověď na to, zdali nákup na splátky, nebo půjčku do prověřeného poskytovatele, vám nenaservírujeme. Vždy záleží na více faktorech. Pokud vám vypověděl službu důležitý spotřebič a vy jej potřebujete nahradit co nejrychleji a dáváte přednost snadnému vyřízení bez nutnosti dokládání příjmů, může být dobrou volbou nákup na splátky.  

Bankovní či nebankovní půjčka je ideálním řešením v případě, že si chcete poskytovatele úvěru vybrat sami, nebo si chcete půjčit více peněz a využít je na další nákupy. Půjčku si vyřídíte v pohodlí doma a do obchodu už jen vybírat zboží, ne řešit jeho financování.  

Ať už zvolíte tak či onak, vždy jednejte s rozumem, pečlivě si přečtěte úvěrovou smlouvu, nepodepisujte nic, čemu nerozumíte, ptejte se na všechno, co je vám nejasné, a nepůjčujte si na věci, které nutně nepotřebujete.  

 

   

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688