Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  14.04.2023 08:57:58

Kofola: Výsledky bez překvapení, pokles poptávky pokračuje - Komentář k výsledkům hospodaření

Kofola ČeskoSlovensko zveřejnila včera odpoledne výroční zprávu za rok 2022. Obsahuje celou sadu hospodářských výsledků za celý minulý rok. Připomínáme, že vybrané provozní ukazatele (tržby a EBITDA) zveřejnila Kofola již 15. února. EBITDA vzrostla v Q4 o +62,5 % na 230 mil. CZK při tržbách 1 811 mil. CZK (+15,5 %). Bez překvapení stál za růstem sektor ČeskoSlovensko. Konferenční hovor, na kterém by mohlo být zveřejněno více detailů týkajících se např. dividendy nebo akvizic bude dnes v 10:00hod.

Za poslední kvartál 2022 dosáhla Kofola tržeb 1,81 mld. CZK (+15,5 % y/y) a EBITDA 230 mil. CZK (+62,5 % y/y). To s nejvyšší pravděpodobností odráží cenový růst v průběhu roku. Přísná kontrola provozních nákladů (např. marketing, admin) a stabilizace zejména nákladů na energie v samotném čtvrtém čtvrtletí, které klesly z maxim viděných v průběhu roku (Kofola nakupuje energie na spotovém trhu), pomohly splnění celoročních cílů. Nicméně je patrný růst vstupních materiálů (sladidla, obalové materiály), který je téměř stejně vysoký jako růst tržeb. Nejdůležitějšímu segmentu ČeskoSlovensko, který výsledky táhl, vzrostla EBITDA za Q4 na 225 mil. CZK (165 mil. CZK v 4Q 21). Za růstem je nižší srovnávací základna, kdy Q4 21 bylo ovlivněno covid restrikcemi. Fresh&Herbs dosáhl na 18 mil. CZK (3 mil. CZK před rokem). Pouze Adriatický region zaznamenal ztrátu 13 mil. CZK, což je ale polovina toho, co před rokem (-26 mil. CZK). Čistý zisk je v Q4 54 mil. CZK (-60 mil. CZK před rokem). Rozdíl proti našemu odhaduje dán nižšími finančními náklady, vzhledem ke kurzovým ziskům. Za minulý rok je celková EBITDA 1,11 mld. CZK (-1,6 % y/y) při výnosech 7,88 mld. CZK (+18,7 % y/y). Celoroční čistý zisk klesl v meziročním srovnání o 8,8 % na 209 mil. CZK. Připomínáme, že Kofola splnila své cíle EBITDA 1,08 mld. CZK a na růst tržeb o +19 %. Zadlužení podle ukazatele čistý dluh / EBITDA je 2,97x (3,06x na konci 2021). To je v souladu s cílem <3,0x.

Celoroční cíle: Kofola potvrdila v prezentaci cíle pro 2023. EBITDA by měla být v intervalu 1,10-1,25 mld. CZK a tržby by měly vzrůst o +12 %. Naše odhady jsou spíše na horní hranici současné projekce Kofoly. Zadlužení by mělo zůstat pod 3,0x, to ale bude záležet na akvizičním apetitu Kofoly, což by zadlužení pravděpodobně zvýšilo. A mělo by dojít k distribuci dividendy ve výši minimálně 11,30 CZK, podobně jako zadlužení to bude záviset na možných akvizicích.

Výhled na nejbližší období: V prvním kvartále tohoto roku se zvýšily výnosy o +13 %. Ale objemy jsou nižší o 8 %. Potvrdil se trend poklesu poptávky, když jen za leden byl růst +19 % respektive -3 %. To může být důsledkem zvýšení ceny nápojů a poklesem reálné mzdy.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688