Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.04.2023 16:55:36

Počasí: Je očekáván vydatný déšť. Hladiny řek stoupnou

Do Česka míří od jihu zvlněná studená fronta související s tlakovou níží. Frontální vlna od jihu bude na duben nezvykle silná a přinese vydatné srážky. Podle modelů spadne hlavně na jihu země až 60 mm vody. Srážky budou plošné, takže nasytí povodí řek. Zejména na jihu a později i severním směrem jsou očekávána dosažení prvního i druhého stupně povodňově aktivity. Nejvíce vody spadne v povodí řek Lužnice, Dyje a horní Vltavy, později Sázavy, Svratky a dalších. Na pomezí Vysočiny a vyšších poloh jižních Čech (hlavně Novohradských hor) může přechodně i sněžit. Frontální vlna zasáhne Česko v průběhu celého pátku. V sobotu pak bude pokračovat občasný déšť nebo přeháňky.

Ve zmíněný pátek bude pršet vydatně a trvale. Nejvíce srážek spadne v krajích Jihočeském, Jihomoravském (v západní části) a na Vysočině. Srážky po cestě na sever budou vydatné i v krajích Pardubickém, Královéhradeckém a Středočeském. V neděli pak srážky začnou jen zvolna ustávat. Teploty budou vlivem srážek nízké, jen kolem 9 °C. V místě vydatného deště bude jen 5 °C. Naopak v místech slabších srážek, hlavně na východě země, bude až 14 °C. Na pomezí Vysočiny a jižních Čech bude jen 1 °C. Až tak moc zamává s teplotami napříč republikou frontální vlna. V novém týdnu se pak oteplí.

Nyní meteorologové čekají na nové výstupy modelů, co budou na zítra předpovídat. Frontální vlna se může posunout na východ nebo západ o 100 - 150 km a hned je předpověď částečně jiná. Tentokrát to ale opravdu vypadá na pořádný příděl srážek ve zmíněných regionech. Už ve čtvrtek na většině území republiky pršelo. Srážky však byly převážně slabé. Nyní přijdou vydatné. 

Řeky, u kterých se čeká největší vzestup hladin: Nežárka, Lužnice, Dyje, Jihlava, Sázava, Svratka a postupně směrem na sever další. Do soboty až neděle vystoupí hladiny většiny řek v Česku. Zatím modely čekají maximálně druhý stupeň povodňové aktivity, ale přechodně se někde možná objeví i třetí.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty