Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.04.2023 13:40:00

Inflace už takovým problémem být nemusí, bankovní systém nemůže stát jen na velkých bankách - Zingales

Americký Fed udělal v poslední době chybu jak na straně inflace, tak na straně stability bankovního sektoru. Tvrdí to ekonom Luigi Zingales z University of Chicago, který za příčinu považuje mimo jiné stádové uvažování uvnitř Fedu (viz první část rozhovoru zde). Upozornil ale i na to, že v této instituci je nyní relativně málo ekonomů s titulem PhD. Ve druhé části rozhovoru pak hovořil i o svém pohledu na další vývoj v americkém hospodářství a v monetární politice.

Ekonom tvrdí, že klesající poměr hotovosti k depozitům není příčinou současných problémů, jak uvádějí například na Financial Times. Podle jeho názoru jde o důsledek, protože banky čelí odlivu depozit a zároveň nechtějí prodávat své cenné papíry se ztrátou. Odliv depozit tak jde ruku v ruce s poklesem jejich zásob hotovosti. Udělal ale chyby pouze Fed, nebo je ekonom vidí i na straně bank?

Zingales na uvedenou otázku odpověděl, že pokud někdo předpokládá, že nějaké banky se chovají hloupě, „nic se nenaučil.“ Tím, že banky dělají chyby, byl podle ekonoma překvapen už Alan Greenspan, ale přitom je zřejmé, že k tomu bude docházet. Jde o to, aby systém byl schopen unést chyby jednotlivých bank. „Zejména, pokud nejde o banky velikosti JPMorgan.“

Ohledně vývoje v ekonomice Zingales uvedl, že on sám už nepochybuje, že „přijde nějaké přistání, otázkou je, jak tvrdé.“ Inflace pak „již nemusí být takovým problémem“ právě proto, že ekonomika ztrácí na síle. Fed by pak už sazby neměl zvyšovat a měla by přijít „vážná analýza toho, kde centrální banka udělala chyby.“ Sazby by se dokonce mohly vydat směrem dolů, což by snížilo tlaky v bankovním sektoru.



Zingales dodal, že on sám nechápe poslední zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Podle něj šlo zřejmě jen o signál, že „věci nejsou tak špatné“. K tomu ale ekonom dodal, že se mýlil dříve a může se mýlit i v tomto případě. Bankovní systém v USA pak podle něj nemůže stát jen na několika málo velkých bankách. Ty menší totiž vedle financování malých firem poskytují často služby i minoritám, a pokud by mělo dojít k větším změnám ve struktuře bank, mělo by to rozsáhlé důsledky pro celou ekonomiku.

Přímo o recesi hovoří v komentáři k následujícímu grafu Bank of America. Ukazuje v něm sklon výnosové křivky, tedy rozdíl mezi výnosy krátkodobých a dlouhodobých dluhopisů. Pokud se ty první dostanou nad ty druhé, hovoří se o inverzi křivky. Ta přitom v minulosti celkem spolehlivě indikovala blížící se recesi. BofA dodává, že recese se dostavovala po opětovném napřimování křivky, ke kterému dochází i nyní:
4

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688