ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  13.04.2023 13:18:45

Výroba a spotřeba elektřiny v Pardubickém kraji v roce 2022

13. 4. 2023

Výroba elektřiny v kraji v roce 2022 meziročně vzrostla o pětinu, a to zejména v souvislosti se zvýšením výroby v parních elektrárnách. Na meziročním snížení spotřeby elektřiny v kraji o 3,3 % se podílely především domácnosti, v nichž spotřeba klesla o 8,6 %.

Informace z oblasti energetiky o provozu elektrizační soustavy pravidelně zveřejňuje v krajském členění Energetický regulační úřad (www.eru.cz). Základní údaje (instalovaný výkon, výroba a spotřeba elektřiny) jsou k dispozici se čtvrtletní periodicitou. Část regionálních dat je zveřejňována za jednotlivé měsíce v daném čtvrtletí. Data pocházejí od výrobců, distributorů elektřiny a obchodníků s elektřinou. Roční údaje za roky 20172021 jsou převzaty z časových řad, předběžné údaje za rok 2022 ze čtvrtletních Zpráv o provozu ES ČR publikovaných ERÚ.

Na instalovaném výkonu elektráren v ČR zapojených do elektrizační soustavy se Pardubický kraj na konci roku 2022 podílel 7,1 % (stejnou měrou jako v roce předchozím a zároveň mírně nadprůměrně oproti období 20102020). Rozhodující část instalovaného výkonu elektráren v kraji – v posledních sedmi letech 86 % – tvoří parní elektrárny (Chvaletice a Opatovice nad Labem). Druhým nejvýkonnějším zdrojem jsou od roku 2010 v kraji elektrárny fotovoltaické s 6,5% podílem na krajském výkonu v posledních dvou letech, přitom na celorepublikové úrovni pokrývají druhý nejvyšší podíl výkonu elektrizační soustavy dlouhodobě elektrárny jadernéDukovany na Vysočině a Temelín v Jihočeském kraji. Třetí nejvyšší zastoupení na instalovaném výkonu v kraji mají elektrárny plynové a spalovací – 4,0 % ke konci roku 2022, následují se 2,0 % elektrárny vodní a větrné mají podíl 1,3 %.

Podle předběžných údajů ERÚ bylo v Pardubickém kraji v roce 2022 vyrobeno celkem 6 851,3 GWh elektrické energie, což je o pětinu více než v roce předchozím. Podíl kraje na celorepublikové výrobě elektřiny meziročně vzrostl o 1,4 procentního bodu na 8,1 % a byl tak v dlouhodobém pohledu nejvyšší.

Roční výroba elektřiny (brutto) v Pardubickém kraji v letech 20172022
tabulka

Na meziročním zvýšení výroby elektřiny v kraji se rozhodující měrou podílely parní elektrárny (+22 %), přírůstek výroby se týkal také elektráren větrných (+10 %) a fotovoltaických (+7 %). Podíl kraje na celostátním objemu vyrobené elektřiny v parních elektrárnách byl i v roce 2022 nadprůměrný, přitom meziročně vzrostl o 2 procentní body na 15,5 %. Jde o nejvyšší hodnotu za posledních dvacet let. Nadprůměrný podíl má kraj i na elektřině vyrobené v ČR v plynových a spalovacích elektrárnách (8,7 %).

Během roku se objemy vyrobené elektřiny v jednotlivých typech elektráren mění, nejvýrazněji pak v těch, které jsou vázány na klimatické podmínky. Ve větrných elektrárnách v kraji bylo v prvních dvou měsících loňského roku dosaženo 40% jejich ročního objemu výroby. Obdobně vysoké procento roční výroby bylo zajištěno ve fotovoltaických elektrárnách v průběhu měsíce května až července. V případě vodních elektráren se na roční výrobě elektřiny největší měrou (55 %) podílel leden až duben. Naproti tomu parní a plynové či spalovací elektrárny se vyznačují v průběhu roku stabilnějším rozložením výroby (viz následující graf).

Měsíční podíly z ročního objemu vyrobené elektřiny v jednotlivých typech elektráren
v Pardubickém kraji v roce 2022

Pramen: Energetický regulační úřad

graf

Poznámka: Roční úhrn elektřiny vyrobené v každém typu elektrárny je roven 100 %.

V roce 2022 bylo v Pardubickém kraji podle předběžných údajů spotřebováno 2 483,6 GWh elektřiny (netto; vyjadřuje hodnotu bez technologické vlastní spotřeby elektřiny a ztrát vzniklých při výrobě), což je o 3,3 % méně než v roce předchozím. Celorepublikový pokles přitom dosahoval téměř 4 %. Podíl kraje na celorepublikové spotřebě zůstal stejně jako v roce 2021 na hodnotě 4,3 %.

Nevyšší podíl spotřeby elektřiny v kraji v roce 2022 připadal (obdobně jako v roce předchozím) na měsíce leden, březen a prosinec. Nejméně elektrické energie bylo spotřebováno v červenci, srpnu a září. Meziroční pokles spotřeby elektřiny se přitom v kraji projevil ve všech měsících s výjimkou června (+3,2 %) a ledna (+0,9 %). Největší měrou se spotřeba snížila v říjnu (v kraji i celé ČR o 7,6 %). Úsporná opatření odběratelů měla největší dopad na meziroční snížení spotřeby ve 4. čtvrtletí loňského roku, a to v kraji o 6,1 % při celorepublikovém poklesu o 6,6 %.

Spotřeba elektřiny (netto) podle kategorií odběratelů v Pardubickém kraji
Pramen: Energetický regulační úřad

graf

Z pohledu jednotlivých kategorií odběratelů byl v roce 2022 zaznamenán největší meziroční pokles spotřeby elektřiny (po předchozím trendu růstu) v domácnostech (v kraji o 8,6 %, v celé ČR o 9,0 %). Zatímco na celorepublikové úrovni bylo druhé nejvyšší procentní snížení spotřeby patrné mezi velkoodběrateli z hladiny velmi vysokého napětí (-5,5 %), v kraji spotřeba v této kategorii meziročně vzrostla (+4,3 %; nejvíce v červnu – o jednu třetinu).

Roční spotřeba elektřiny (netto) podle odvětví v Pardubickém kraji v letech 20172022
tabulka

Z hlediska odvětvových sektorů došlo k poklesu spotřeby elektřiny v kraji v roce 2022 ve všech hlavních sledovaných kategoriích (největší měrou v zemědělství a lesnictví) s výjimkou energetiky a dopravy. Největším odběratelem zůstal průmysl (s 41% podílem na krajské spotřebě) následovaný domácnostmi (s 30% zastoupením) a odvětvím obchodu, služeb, školství a zdravotnictví (s téměř pětinovým podílem).

Meziroční změny spotřeby elektřiny ve skupině domácností souvisejí s klimatickými vlivy i s ekonomickým tlakem na úspory energie. Jestliže v letech 2020 a 2021 spotřeba elektřiny v domácnostech výrazně vzrostla v důsledku protiepidemických opatření (rozšíření práce z domova, uzavření škol a provozoven), v loňském roce se významnou měrou projevil dopad energetické krize a s tím spojená úsporná opatření. Spotřeba elektřiny v domácnostech v roce 2022 se meziročně snížila ve všech měsících, nejvíce v červnu (v kraji o 22 %, v ČR o 18 %) a květnu (v kraji i ČR o 17 %). Celkový meziroční procentní pokles spotřeby elektřiny v domácnostech v kraji v roce 2022 (o 8,6 % na 749,6 GWh) byl v dlouhodobém pohledu rekordní, v mezikrajském srovnání však patřil k nejnižším.

Spotřeba elektřiny v domácnostech podle jednotlivých měsíců v Pardubickém kraji
Pramen: Energetický regulační úřad

graf

Spotřebu elektrické energie zveřejňuje Energetický regulační úřad od roku 2014 v hodnotě netto,kterápředstavuje spotřebu elektřiny v odběrných místech provozovatelů regionálních distribučních soustav a spotřebu subjektů přímo napojených na danou výrobnu. V předchozích letech zveřejňoval spotřebu elektřiny pouze v hodnotě brutto (součet spotřeby elektřiny netto, vlastní spotřeby na výrobu elektřiny, spotřeby na přečerpávání v přečerpávacích vodních elektrárnách a ztrát v sítích). Srovnatelnost dat v jednotlivých odvětvích je zčásti omezena občasnými změnami v zařazování odběratelů elektřiny do jednotlivých odvětvových skupin.

Podrobnější informace o výrobě a spotřebě elektřiny v roce 2022 v regionálním členění, popřípadě o výrobě elektřiny podle druhu paliva (vč. podílu výroby z obnovitelných zdrojů) bude možné získat na internetových stránkách Energetického regulačního úřadu z Roční zprávy o provozu ES ČR v průběhu 2. čtvrtletí 2023.

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688