ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  13.04.2023 09:04:09

Celkový objem vyplácených dávek nemocenského pojištění v roce 2022 se v Ústeckém kraji meziročně snížil o 8,1 %. - Výdaje na dávky nemocenského pojištění v Ústeckém kraji

Celkový objem vyplácených dávek nemocenského pojištění v roce 2022 se v Ústeckém kraji meziročně snížil o 8,1 %. K poklesu došlo u poloviny vyplácených dáveknemocenské, ošetřovné a peněžitá pomoc v mateřství. Meziročně vyšší byly částky na dlouhodobé ošetřovné, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a více než dvojnásobně vzrostl objem vyplacené otcovské poporodní péče.

Nemocenské pojištění slouží k pokrytí ztráty příjmů při krátkodobých sociálních událostech (například dočasná pracovní neschopnost, ošetřování člena rodiny, těhotenství a mateřství, péče o dítě). Dávkový systém nemocenského pojištění tvoří šest druhů dáveknemocenské, ošetřovné (do roku 2008 podpora při ošetřování člena rodiny), peněžitá pomoc v mateřství, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a od roku 2018 také dávky otcovská poporodní péče a dlouhodobé ošetřovné.

Na dávkách nemocenského pojištění bylo v roce 2022 v České republice vyplaceno celkem 47 630,5 mil. , proti předchozímu roku byl objem nižší o 3 841,4 mil. (o 7,5 %). V Ústeckém kraji bylo vyplaceno celkem 2 837 081 tis. Kč, tj. o 250,7 mil. (o 8,1 %) méně než v roce 2021. Na celorepublikovém objemu se kraj podílel 6,0 %. V mezikrajovém srovnání se tento podíl řadil na pátou nejvyšší příčku po hlavním městě Praze (21,7 %), Moravskoslezském (11,9 %), Jihomoravském (11,2 %) a Středočeském kraji (9,9 %).

Nejvyšší objem vyplacených dávek připadal všeobecně na nemocenskou, která je vyplácená při dočasné pracovní neschopnosti způsobené nemocí, úrazem nebo v době nařízené karantény. Její podíl se mezi kraji pohyboval od 56,7 % v hlavním městě Praze po 76,4 % v Moravskoslezském kraji, za celou ČR představoval 68,8 %. V Ústeckém kraji bylo v rámci dávek na nemocenskou vyplaceno 2 119 109 tis. Kč, proti předchozímu roku se jejich objem snížil o 110,6 mil. (o 5,0 %). Na celkových dávkách vyplacených v kraji se podílely 74,7 % a jednalo se o třetí nejvyšší podíl mezi kraji.

Struktura výdajů na dávky nemocenského pojištění podle krajů v roce 2022

Druhý nejvyšší podíl z celkových dávek zaujímala peněžitá pomoc v mateřství, tzv. mateřská, nahrazující příjem v souvislosti s narozením dítěte. Za celou ČR představoval podíl na celkovém objemu vyplácených dávek nemocenského pojištění 23,6 %, mezi kraji se pohyboval od 16,7 % v Moravskoslezském kraji po 36,7 % v hlavním městě Praze. Podílem 17,5 % se Ústecký kraj řadil na třetí nejnižší příčku. Na peněžitou pomoc v mateřství bylo v Ústeckém kraji v loňském roce vyplaceno 497 343 tis. Kč, v porovnání s rokem 2021 se jednalo o 18 277 tis. Kč (o 3,5 %) méně.

Třetí nejvyšší položkou bylo ošetřovné, jedná se o dávku zaměstnanci, který nemůže pracovat z důvodu, že musí ošetřovat nemocného člena domácnosti, nebo pečovat o zdravé dítě mladší 10 let z důvodů, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodů havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla. Celorepublikově představovalo ošetřovné 5,9 % z celkového objemu vyplacených dávek, v rámci krajů se jednalo o rozpětí 4,8 % v Praze až 7,4 % v Královéhradeckém kraji. V Ústeckém kraji dosáhl tento podíl 6,6 % a byl čtvrtý nejvyšší v mezikrajovém srovnání. Na ošetřovném bylo v loňském roce v Ústeckém kraji vyplaceno 187 744 tis. Kč, tzn. o 135 338 tis. Kč, o 41,9 % méně než v roce 2021.

Výdaje na dávky nemocenského pojištění v Ústeckém kraji v tisících Kč

Jedny z nejnižších podílů zaujímaly otcovská poporodní péče, která v roce 2022 dosáhla v rámci republiky 1,3 % a dlouhodobé ošetřovné, které se na vyplacených dávkách nemocenského pojištění celorepublikově podílelo 0,4 %. Otcovská poporodní péče se v krajích pohybovala od 0,7 % v Karlovarském kraji po 1,4 % v Praze, v Kraji Vysočina a v Jihomoravském kraji. Ústecký kraj se svým podílem 0,8 % řadil na druhé nejnižší místo. Podíl dlouhodobého ošetřovného byl nejnižší v Praze, Karlovarském a Ústeckém kraji (shodně 0,3 %), nejvyšší v Jihočeském a Zlínském kraji a v Kraji Vysočina, kde dosáhl shodných 0,7 %.

Z následujícího grafu je patrné, že oba druhy dávek, jak otcovská poporodní péče, tak dlouhodobé ošetřovné, od roku 2018 rostou. Objem výdajů rostl i v ostatních krajích. V roce 2022 bylo v Ústeckém kraji na otcovskou poporodní péči vyplaceno celkem 23 430 tis. Kč, což bylo o 12 031 tis. Kč (o 105,5 %) více než v předchozím roce. Objem vyplacených dávek na dlouhodobé ošetřovné dosáhl v loňském roce v Ústeckém kraji 9 087 tis. Kč a proti roku 2021 byl vyšší o 1 426 tis. Kč (o 18,6 %).

Výdaje na dávky otcovská poporodní péče a dlouhodobé ošetřovné v Ústeckém kraji

Poslední nejnižší položkou ve struktuře výdajů na dávky nemocenského pojištění byl vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, poskytuje se zaměstnankyni, která byla z důvodu těhotenství a mateřství dočasně převedena na jinou práci a z ní má bez svého zavinění nižší výdělek. Dávka se poskytuje těhotné zaměstnankyni nebo matce do konce 9. měsíce po porodu, pokud vykonávala práci, která je těmto ženám zakázána. Také zaměstnankyni, která nemůže vykonávat dosavadní práci, protože podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, mateřství nebo kojení. Poskytuje se za kalendářní dny, v nichž trvalo převedení na jinou práci. V Ústeckém kraji bylo v loňském roce takto vyplaceno 368 tis. Kč, navýšení proti roku 2021 představovalo 44 tis. Kč, tedy 13,7 %. Na celkovém objemu vyplacených dávek se tento příspěvek podílel v Ústeckém kraji 0,013 %.

Struktura výdajů na dávky nemocenského pojištění v Ústeckém kraji v roce 2022

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail: ruzena.funkova@czso.cz
tel.: 605 452 027

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688