AAA Auto (AAA Auto)
Auto Moto  |  11.04.2023 10:44:57

Ojetiny na vzestupu: v nabídce bylo v březnu nejvíce aut za 10 měsíců, Medián ceny se od prosince drží na úrovni 200 000 korun, zvýšil se kilometrový nájezd

Poslední rok byl trh s ojetými vozy spíše v útlumu. Nabídka ojetých vozů se v Česku pohybovala nejčastěji mezi 90 a 100 tisíci vozů měsíčně. Ale v březnu letošního roku mohli zákazníci po delší době konečně vybírat ze širší nabídky, konkrétně ze 112 293 vozů. Větší nabídka byla naposledy v květnu loňského roku, kdy činila 113 858 ojetých aut. Od ledna 2021 se jedná o třetí největší počet nabízených vozů na tuzemském sekundárním trhu. Nejvíce vozů bylo nabízeno v květnu 2021, kdy se na trhu pozitivně projevil konec nejtvrdších covidových restrikcí. Tehdy český ojetinový trh čítal 117 196 nabídek. Mediánová cena se od loňského prosince drží na 200 000 korun, střední hodnota stáří byla v březnu 10,3 roku a nabízené vozy měly nejčastěji najeto 158 000 kilometrů. Vyplývá to z analýzy trhu, kterou pravidelně provádí společnost AURES Holdings, provozovatel sítí autocenter AAA AUTO a Mototechna.

„Vzestupný trend počtu nabízených ojetin je pro trh dobrou zprávou. Velcí obchodníci mají ojetin dostatek a jsou dokonce i nabídkou zánovních aut schopni částečně saturovat nedostatečnou nabídku nových vozů, u kterých se čekací doby stále nevrátily do normálu. Větší množství ojetin na trhu zároveň snižuje tlak na cenu, která se v posledních několika měsících drží okolo 200 000 korun, protože obchodníci jsou schopni uspokojit silnou zákaznickou poptávku,“ říká Petr Vaněček, provozní ředitel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna v České republice. „Zajímavé je, že od roku 2021 se zvedla střední hodnota stavu tachometru ze 152 000 km na současných 158 000 km. Je tak vidět, že si majitelé nechávali své vozy
o trochu déle,“
dodává Vaněček.

Nejčastěji nabízeným modelem ojetých vozů na českém trhu byla v březnu desetiletá Škoda Octavia s cenovým mediánem 180 000 korun a se 188 000 kilometry na tachometru, následovala Škoda Fabia a VW Golf. V nabídce bylo v březnu 1 192 vozů s hybridním pohonem (o 157 více než v únoru, meziročně o 391 více) a 694 čistých elektromobilů (o 161 více než v únoru, meziročně o 330 více). Bateriové vozy rychle navyšují svůj tržní podíl. Druhá polovina roku a zejména příští rok podle našich odhadů přinesou na trh ještě větší množství hybridů a elektromobilů, které dnes již jezdí ve firemních flotilách,“ doplňuje Vaněček.

AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688