Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.04.2023 16:02:00

Kdy přijde medvědí dno?

Warren Buffett a asi nejen on hovoří o tom, že pokud někdo koupí akcie, měl by na delší dobu zapomenout, že se obchodují. Mluví tím samozřejmě k dlouhodobým investorům, kteří by si uvedeným postupem ušetřili čas a energii. Protože by se nevěnovali neustálým vlnám spekulací o tom, či onom. A píšu to jako úvod ke spekulacím, kdy se dostaví (nebo dostavilo) dno na americkém akciovém trhu.

Bank of America v následujícím grafu ukazuje to, co bychom mohli nazvat anatomií medvědího dna. Jde totiž o popis událostí a jevů, ke kterým kolem něj dochází. Podle grafu dochází v průměru k tomu, že téměř rok a půl před nejnižším bodem na akciovém trhu proběhne napřímení výnosové křivky (z předchozí inverze). Více než rok před dnem probíhá utahování podmínek na úvěrovém trhu. A necelý rok před dnem nula Fed poprvé sníží sazby.

Kdy přijde medvědí dno?
Zdroj: Twitter

Vezměme si nyní ony tři vedoucí indikátory ve vztahu k současnosti:

1 . Výnosová křivka je stále v inverzivýnosy desetiletých dluhopisů se nachází znatelně nad výnosy dluhopisů kratších. Kdyby se teoreticky křivka zítra překlopila do svého běžnějšího sklonu a rýmy historie popsané grafem by byly pevné, dno na trhu přijde někdy na podzim příštího roku.

2 . Například podle prezidentky Federal Reserve Bank of Cleveland Loretty Mester probíhá utahování podmínek na úvěrových trzích již nějakou dobu, tenze v bankovním systému tento proces jen posílily. Zde je tedy dost otázkou, co brát za výchozí bod. Pokud bychom se řídili třeba indexem finančních podmínek (mnohem širší indikátor, než podmínky na úvěrových trzích), tak jejich opětovné utahování začalo na počátku února. Plus cca 13 měsíců implikovaných grafem by na dno medvědího trhu pasovalo asi tak květen příštího roku.

3 . K prvnímu snížení sazeb Fedem ještě nedošlo a odhad jeho načasování je sám o sobě populární zábavou finančních expertů všeho druhu. Jak známo, docela se tu liší pohled trhů a samotného Fedu. Ten stále indikuje „výš a po delší dobu“, trhy hovoří o „níž a to ještě letos“. Obecnější úvaha odvozená z grafu je přitom opět jednoduchá. Pokud by Fed snížil sazby již v červnu, podle obrázku by „standardní“ medvědí dno přišlo za necelý rok poté. Tedy jsme opět někde u května příštího roku. K tomu viz můj nedávný článek o tom, jak se akcie chovají po prvním snížení sazeb v závislosti chování inflace.

4 . V grafu je také vyznačeno dno na straně zisků obchodovaných firem, které by mělo přicházet tak měsíc po dnu cen akcií. Docela mě překvapuje, že by zde zdržení obratu zisků bylo tak malé. Každopádně standardní cyklus na akciovém trhu probíhá tak, že směr nejdříve mění valuace (poměry cen a zisků), pak se stejným směrem otáčí zisky. Takže před dnem cenovým by mohly nahoru už otočit valuace, se zpožděním zase zisky.

Zde je současná situace interpretačně složitější v tom, že valuace minulý rok silně korigovaly, ovšem z předtím extrémně vysokých hodnot. Rozhodně tak nejsou na úrovních pozorovaných během dřívějších náročnějších období na trhu, naopak. Ale posledních pár měsíců mají tendenci růst. U PE z hodnot něco nad 16 k současným úrovním kolem 18. Ale řada indikátorů zároveň ukazuje na přicházející ziskovou korekci.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

25.11.2021Kdy přijde čas Litecoinu? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
14.11.2021Výhled počasí: Kdy přijde první sníh? Ivo Svoboda (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688