Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.04.2023 09:56:46

Pražská burza vzrostla na měsíční maxima, když akcie ČEZ zažily třetí nejlepší týden za poslední rok. Jsou na 9měsíčních maximech, letos zhodnotily již téměř o polovinu. Poodkryty přesuny s akciemi MONETA


Pražská burza v úvodním dubnové zkráceném týdnu navázala na silně pozitivní konec března. Index PX si každý den polepšil, resp. má za sebou již sedm růstových seancí v řadě. Čtvrteční závěr nad 1 381 body znamenal nakonec ve zkráceném týdnu posun o 2,13 %. Výkonnost indexu PX však překonala jen jedna emise.

Jinými slovy o růst pražské burzy se v týdnu postaraly především akcie ČEZ, které poskočily o takřka 8 %. Jejich korelace s indexem je patrná právě v poslední době, zkrátka akcie ČEZ mají nyní za sebou rovněž 7 růstových seancí v řadě. Titul nadále žene na sever vidina rekordní dividendy. Z vyjádření vládních politiků potažmo ministra financí Stanjury v pátek zaznělo, že státní rozpočet počítá s plánovanými 40 mld. , resp. že vláda nevylučuje prosadit výnos o něco vyšší. Nevyznělo však, že by se mělo jednat o výrazné navýšení. Při pohledu na dividendovou politiku firmy to tedy jakoby směřuje k dividendě na horním pásmu, tedy k 117 . Při této variantě by totiž stát získal 44 mld. . Každopádně díky zmiňovaným vyjádřením se tak zároveň snižuje pravděpodobnost možného alternativního scénáře, že by stát namísto dividendy mohl letos ve firmě prosadit použít loňské zisky společnosti k odkupu vlastních akcií, potažmo tedy vlastně k upevnění svého akcionářského postavení.

 

Solidně pražskou burzu podpořily ještě akcie KB, které v současnosti mají druhou nejvyšší váhu v indexu PX (19,7 %). A udržují si i pozici druhé nejobchodovanější emise, přestože tentokrát s velkým odstupem, když v týdnu majitele vyměnily jen za zhruba 314 mil. . Pokračující uklidnění v bankovním sektoru a vlastně na pražské burze vidina nejbližší dividendy přinesly až po osmi růstových seancích teprve v pátek na titulu červený závěr. Přiblížil se technicky vlastně rezistencím…

Stejně blízko je ještě dividenda u akciích MONETA, které se však již v předchozím týdnu přiblížily letošním potažmo téměř ročním maximům. A tentokrát oddychovaly. Navíc poměrně rozporuplně/nejasně působí bankou ve středu zveřejněná akcionářská struktura k 31. březnu. Dle ní jakoby druhý a třetí největší akcionář banky v úvodním čtvrtletí roku dokonce snížili podíl. Jak finančník Pavel Tykač, vlastnící společnost Manecomte, tak skupina J&T se svou Mythessa Holding, však regulátorovi od loňska změnu na hlasovacích právech nenahlásili. Nadále by tedy měli každý ovládat více jak 10 % podíl, přestože stav v Centrálním depozitáři (CDCP) potažmo od samotné banky zveřejněná hlasovací práva indikují něco jiného. Jak uvádíme níže v přehledu, MONETA právě nově začala zveřejňovat také jí známý podíl na hlasovacích právech, než jen údaj o podílu na základním jmění vycházející z údajů stavu účtů v CDCP. Rozdíl je kromě zmiňované společnosti Mythessa Holding uveden ještě u banky CREDITAS, u které se přitom v minulosti daly vysledovat změny na účtu jakoby v souvislosti se změnami podílu finančníka Tykače. Každopádně jak také níže v přehledu uvádíme, ke konci loňského roku bylo na účtu Manecomte přes 10 % akcií MONETA, naposledy jen 7,9 %.


bankovním titulům možno doplnit, že po divokých posledních týdnech byla ERSTE naopak klidným titulem. U ní zveřejněná akcionářská struktura poodkryla, že BlackRock po předchozích prodejích na přelomu měsíce naopak zpět přikupovala, resp. její podíl k 5. dubnu činil 4,86 % oproti 4,60 % o dva týdny dříve.

Za zmínku stojí akcie PHOTON ENERGY, které klesly již šestý týden v řadě. Jsou aktuálně nejztrátovějším titulem z indexu, když se tedy dostaly na nová letošní, potažmo již téměř půlroční minima. Nová více než 2letá minima však zaznamenávají akcie PILULKA, které se staly propadákem týdne. Jak jsme blíže přiblížili, firma zveřejnila loňské hospodaření, potažmo oznámila záměr uskutečnit sekundární nabídku akcií.

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688