Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.04.2023 18:38:55

Jarní počasí vyčkává. Slabé oteplení od neděle

Nejbližší dny budou ještě docela studené. Odpoledne bude kolem 7 °C. V pátek a sobotu se ještě dokonce objeví i déšť se sněhem ve všech polohách kromě těch nejnižších. Od neděle se začne slabě oteplovat. Žádný skok v teplotách nahoru to nebude. Spíše se bude den ode dne asi o stupeň oteplovat. V dalších dnech bude i dost srážek, byť budou slabé. Pocitově bude počasí chladné a nevlídné. Nebude ale silný vítr, což dojem z počasí trochu zlepší. Do střední Evropy se vrátí vlhčí proudění, v posledních dnech bylo mimořádně suché

Dobrou zprávou budou už teplejší rána. V pátek ráno ale ještě pozor, na západě může být až -5 °C. Proč se nechce nyní prosadit teplé jaro? Do střední Evropy se přímo od severu propadl původem až arktický vzduch. Ten nyní ve střední Evropě udržuje slábnoucí severní až severovýchodní proudění. Od západu se začne prosazovat jen nepatrně teplejší proudění. Žádné teplé jihozápadní proudění prozatím není na pořadu dne. V novém týdnu už by konečně měl nastat okamžik, od kterého můžete přezouvat pneumatiky u aut. Informace je však bez záruky, studené vpády jsou zrádné.

Předpověď počasí na Velikonoce 

V pátek bude oblačno až zataženo, na jihozápadě jasno až polojasno. Místy, zejména na severovýchodě občasné sněžení, pod 300 m n. m., postupně pod 600 m n. m. i déšť se sněhem nebo déšť. Teploty od 3 °C na severovýchodě po 11 °C na jihozápadě. 

V sobotu bude zataženo, občas déšť nebo přeháňky, místy i sněhové. Teploty 5 až 9 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno, jinde déšť. Teploty 8 až 12 °C.

Od pondělí bude oblačno až polojasno, přechodně až zataženo. Ojed. přeháňky. Teploty 10 až 14 °C. 

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty