Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  06.04.2023 15:13:55

Týdenní zprávy 03.04.2023 - 06.04.2023

Klíčové události a ukazatele

CZ - Průmyslová produkce v únoru vzrostla o 0,4 % m/m a o 2,0 % r/r
DE - Nové průmyslové zakázky v únoru vzrostly o 4,8 % m/m a poklesly o 5,7 % r/r
PL - Polská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na 6,75 %
US - Index ISM ve službách v březnu poklesl na 51,2 z únorových 55,1 bodu

Očekávané události a ukazatele

CZ - Index spotřebitelských cen (březen), Podíl nezaměstnaných osob (březen)
DE - Index spotřebitelských cen (březen)
PL - Index spotřebitelských cen (březen) - finálně
US - Index spotřebitelských cen (březen), Záznam z březnového zasedání FOMC (Fed)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje

Úrokové sazby

Vývoj EUR/CZK

 • Koruna se vůči euru na začátku dubna pohybovala primárně v rozmezí 23,40 – 23,50 CZK/EUR. Výraznější zisky si však připsat nedokázala. 

Zveřejněná čísla z domácí ekonomiky příliš povzbudivá nebyla. Index PMI ve výrobě v březnu setrval na hodnotě 44,3 bodu, tj. hluboko pod neutrální 50 bodovou úrovní. V pásmu kontrakce (pod 50) se PMI nachází nepřetržitě od loňského června. Pravdou je, že v posledních třech čtvrtletích došlo k určitému rozvolnění silné závislosti mezi PMI a reálným výkonem průmyslu. To však nic nemění na faktu, že čím déle PMI setrvává pod neutrální 50, tím se zvyšuje pravděpodobnost toho, že se i průmyslová produkce dostane do červených čísel. Březnový PMI navíc nepotěšil slabou strukturou – klesá výroba, nové zakázky i zaměstnanost. Navíc došlo k rychlejšímu poklesu rozpracovanosti, což svědčí o tom, že firmy mají volné kapacity. V březnu došlo i k poklesu cen vstupů (poprvé od ledna 2020), což je kombinací oslabující poptávky a zlepšení situace v dodavatelských řetězcích. Tempo růstu prodejních cen v březnu výrazně zpomalilo. V souhrnu PMI ukazuje na slabou výkonost tuzemského průmyslu v letošním roce a zatímco v roce 2022 produkce ve zpracovatelském průmyslu vzrostla o 3,1 %, tak letos budeme rádi za stagnaci. 

• To ostatně potvrdila i reálná čísla z únorového průmyslu (+0,4 % m/m a +2,0 % r/r). Na první pohled únorová čísla z průmyslu vypadají pozitivně, avšak při detailnějším pohledu k žádnému zásadnímu pozitivnímu obratu nedošlo. V meziměsíčním srovnání sice produkce mírně vzrostla (0,4 % m/m), což však zdaleka nekompenzovalo meziměsíční lednový pokles průmyslu (-3,0 % m/m). V meziročním srovnání jsou únorová čísla z průmyslu pro změnu zkreslována produkcí automobilů, respektive velmi nízkou statistickou základnou z loňského února. Meziročního růstu produkce automobilů o čtvrtinu bylo dosaženo navzdory tomu, že letos v únoru byly některé automobilky nuceny omezit výrobu. V únoru se nic nezměnilo ani na faktu, že většina průmyslových odvětví vykazuje meziroční pokles produkce, přičemž zasaženy jsou nejvíce nepřekvapivě energeticky náročná odvětví. Za únorovým meziročním růstem průmyslové produkce stojí vlastně jen výlučně produkce automobilů a dále pak strojírenství, výroba elektrických zařízení (návaznost na produkci aut) a farmaceutické výrobky.

• V zahraničním obchodu se zbožím v únoru export (+9,9 % r/r), import (+3,3 % r/r) a obchodní bilance v přebytku 14,3 mld. korun. K těmto výsledkům hodně pomohl přebytek obchodu s motorovými vozidly (efekt nízké statistické základny z února 2022) a meziročně byl nižší schodek s ropu a zemním plynem (pokles cen a efekt předzásobení se). Maloobchodní tržby v únoru -0,4 % m/m a -6,4 % r/r. Obratem je však třeba zmínit, že lednová čísla z maloobchodu byla revidována významně nahoru, takže z pohledu meziměsíční dynamiky není únorový výsledek maloobchodu tak špatný, jak se na první pohled může zdát. Propad maloobchodu se zdá být v 1. čtvrtletí zastaven.

• Schodek státního rozpočtu se na konci března prohloubil na rekordních 166,2 mld. korun. Pravdou je, že velká část schodku byla zapříčiněna vysokými výdaji v sociální oblasti, výdaji na pomoc s vysokými cenami energií a růstem výdajů na obsluhu státního dluhu. Mimořádné příjmy (výnos daně z neočekávaných zisků či dividenda z ČEZu) jsou časově opožděny, takže rekordně hluboký schodek na začátku roku lze odůvodnit i časovým nesouladem mezi příjmy a výdaji. Šance, že se letos podaří udržet plánovaný schodek státního rozpočtu na 295 mld. korun, se však snižují. 


Vývoj USD/CZK

 • Koruna vůči americkému dolaru v tomto týdnu posílila až pod hladinu 21,40 CZK/USD, ale tyto zisky neudržela. Případné další posílení koruny je podmíněno oslabením dolaru vůči euru nad hladinu 1,10 USD/EUR. Více k vývoji dolaru a k americkým statistikám v oddílu EURUSD. 


Vývoj PLN/CZK

 • Koruna vůči polskému zlotému v tomto týdnu posílila a obchodování se vrátilo zpět pod hranici 5 CZK/PLN, kde se naposledy obchodovalo na začátku března.

Zasedání Polské centrální banky (NBP) v tomto týdnu nijak nepřekvapilo, když NBP ponechala úrokové sazby beze změny s hlavní sazbou na 6,75 %. Cyklus utahování měnové politiky v Polsku sice nebyl formálně ukončen, ale to, že by NBP sazby ještě zvyšovala, vidíme velmi nepravděpodobně (dnes odpoledne se ještě uskuteční tisková konference s šéfem NBP A. Glapińskim). 

• Nálada v polském průmyslu se v březnu mírně zhoršila, když PMI v březnu poklesl na 48,3 z únorových 48,5 bodu. V březnu došlo k poklesu výroby, nových zakázek a analogicky k tomu i k poklesu zaměstnanosti. Pozitivem je naopak zlepšení výhledu firem na zlepšení produkce v horizontu nadcházejícího 1 roku. Dále se rovněž snižují inflační tlaky (ceny vstupů a prodejní ceny) a zlepšuje situace v dodavatelských řetězcích. V souhrnu výhled na vývoj průmyslu zůstává smíšený.


Vývoj USD/EUR

• Obchodování na hlavním měnovém páru bylo na začátku dubna proměnlivé. Euro týden otevíralo těsně nad hladinou 1,08 USD/EUR poté, co sdružení OPEC+ oznámilo dobrovolné snížení těžby od letošního května o 1,65 (OPEC 1,15 mil. + Rusko 500 tis.) miliónů barelů. Během pondělí a následně i úterý euro posilovalo až na úroveň 1,097 USD/EUR. Ve středu odpoledne se však obchodování vrátilo zpět k hladině 1,09 USD/EUR po slabých datech z USA (index ISM ve službách). S ohledem na obavy o vývoj americké ekonomiky (vysoké úrokové sazby, problémy v regionálních bankách, nově slabší předstihové indikátory) zamířila křivka výnosů amerických státních dluhopisů do ještě větší inverze, což zvyšuje pravděpodobnost hospodářské recese v USA. Posílení dolaru v reakci na slabší ISM ve službách lze podle nás chápat tak, že se obavy o růst HDP v USA promítají do obav o růst globální ekonomiky, tj. výsledně negativní dopad i na ekonomiku eurozóny. Plus částečně pravděpodobně ve prospěch dolaru zafungoval i efekt safe haven currency. 
• I na začátku dubna stále platí, že zůstáváme skeptičtí k tomu, že nervozita na finančních trzích je zažehnána. Naopak, ve 2. čtvrtletí se podle nás optimistické prostředí na finančních trzích zhorší a nárůst rizikové averze bude bránit dalšímu posilování eura. Na druhé straně technická analýza (klouzavé průměry) zatím signalizuje další posilování eura.
V tomto týdnu byla zveřejněna slabší makroekonomická čísla v USA. Nálada v americkém průmyslu se v březnu zhoršila, když index ISM poklesl na 46,3 z únorových 47,7 bodu a zamířil tak hlouběji pod neutrální hladinu 50 bodů. Detailnější pohled navíc ukazuje, že rychle klesají nové zakázky. Pokles výroby je sice pomalejší, ale je to na úkor toho, že se procesují staré zakázky. Naopak začíná zrychlovat pokles zaměstnanosti v průmyslu. Zklamáním skončil i březnový index ISM ve službách (pokles na 51,2 z únorových 55,1 bodu). Detailnější pohled na ISM ve službách – poklesly nové zakázky, zaměstnanost a zvolnily cenové tlaky. Obavy o růst americké ekonomiky se zvyšují. Slabší byla i tvorba nových pracovních míst v soukromém sektoru ADP (145 tis. nových pracovních míst). Tento týden je navíc zkrácen o pátek, kdy jsou finanční trhy v USA zavřené. 

• Finální výsledky březnových podnikatelských nálad PMI v eurozóně dopadly ve srovnání s USA lépe. PMI v průmyslu sice setrvává pod neutrální hladinou 50 bodů (47,3 bodu), ale PMI ve službách v březnu meziměsíčně vzrostl na 55 z únorových 52,7 bodu. Zde bychom rádi zmínili, že historicky není podle PMI pozitivní vývoj ve službách udržitelný, pokud nedojde i ke zlepšení PMI v průmyslu. V Německu byla zveřejněna lepší čísla z únorového průmyslu (produkce i nové zakázky) i zahraničního obchodu.

  Informace obsažené v tomto dokumentu jsou poskytovány společností AKCENTA CZ a.s. a slouží výhradně pro informační účely. Nejedná se o žádnou pobídku k nákupu či prodeji měn, finančních nebo kapitálových nástrojů. AKCENTA CZ a.s. poskytuje tyto informace v dobré víře ze zdrojů, které považuje za důvěryhodné. Zároveň nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti nebo úplnosti těchto informací a nepřebírá za obsah těchto informací žádnou právní zodpovědnost ani za případnou ztrátu nebo škodu, kterou by klient mohl utrpět. Bez předchozího souhlasu AKCENTA CZ a.s. nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. (c) AKCENTA CZ a.s.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)

Přečtěte si také:

09.06.2023Týdenní zprávy 05.06.2023 - 09.06.2023 Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
14.04.2023Týdenní zprávy 10.04.2023 - 14.04.2023 Miroslav Novák (AKCENTA CZ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688