Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Stát  |  06.04.2023 14:47:35

Datové schránky má nově na starosti Digitální a informační agentura. Apeluje na živnostníky, ať svou schránku využívají

Digitální a informační agentura (DIA) má nově na starosti správu datových schránek. V letošním roce, na základě změny zákona, došlo k automatickému zřízení datových schránek živnostníkům, spolkům a nadacím. Každý nový uživatel dostal dopis do vlastních rukou s přihlašovacími údaji. Ne všichni se však do datové schránky již přihlásili. DIA proto bude i nadále aktivně komunikovat k občanům o možných rizicích v případě neužívání datové schránky.

Od ledna 2023 zřídilo Ministerstvo vnitra datové schránky všem podnikajícím fyzickým osobám, tedy živnostníkům a dalším OSVČ. Dále datovou schránku získají všechny právnické osoby, které jsou evidované v registru osob a dosud datovou schránku nemají. Cílem DIA je, aby v co nejkratší době všichni uživatelé začali schránku užívat, jelikož jim ze zákona vyplývají určité povinnosti. A to např. povinnost podávat svá daňová přiznání elektronicky.

Dopis s přihlašovacími údaji došel do schránky každému. Část uživatelů si však dopis ještě nepřevzala. Datová schránka je nicméně aktivní od 15. dne po doručení dopisu a to i fikcí, což nastává 10. dnem po uložení nevyzvednuté zásilky. Pokud si občan dopis nevyzvedl či jej ztratil, není třeba panikařit, k datové schránce se lze dostat i na nejbližší pobočce Czech POINT, kde Vám vystaví nové přihlašovací údaje.

“Dopis zaslaný ministerstvem vnitra k povinně zřízeným datovým schránkám si nevyzvedlo 321 tisíc osob. Neznamená to však, že všichni z nich datovou schránku zřízenou ze zákona ignorují. Někteří se mohli přihlásit přes Identitu občana, což je například přes mobilní klíč eGovernmentu či bankovní identitu, nebo přišli osobně na Czech POINT a zažádali si o nové přístupové údaje,” komentuje situaci Martin Mesršmíd.

Celkově bylo z více jak dvou milionů dopisů aktivováno přes 1,8 milionu datových schránek a do nich se přihlásilo 1,077 milionů osob. Nepřihlášeno tedy bylo aktuálně 733 889 podnikajících fyzických a nepodnikajících právnických osob, kterým byla datová schránka zřízena ze zákona.

„Očekáváme, že počet aktivních uživatelů se bude z důvodu blížícího se termínu podání daňového přiznání zvyšovat. Živnostníci vlastnící datovou schránku mají totiž nyní povinnost podávat daňové přiznání elektronicky, což můžou učinit s datovou schránkou až do 2. května 2023." říká ředitel Digitální a informační agentury Martin Mesršmíd.

Důležitá je i nadále komunikace s občany a vysvětlovaní možností, jak datovou schránku používat. Tuto roli přebírá DIA jako nová agentura a touto cestou prosí občany, aby ve vlastním zájmu nepodcenili rizika, která by mohla vzejít z nevyužívání datové schránky.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688