Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  25.06.2003 14:04:49

Kdy se bude konat MVH ČRa ? - opakování


Milí Majitelé CP ČRa, vážení investoři na českém kapitálovém trhu, milá KCP.

Je to už 14 dní, co Netla Management Limited vydala toto své prohlášení, které jsme vám přinesli jako vůbec první:

Praha, 6. června 2003

Společnost NETLA MANAGEMENT LIMITED oznamuje svůj záměr požádat v nejbližších dnech o svolání mimořádné valné hromady společnosti České radiokomunikace, a.s.
Vzhledem k podstatným okolnostem, které nastaly po nedávné řádné valné hromadě Českých radiokomunikací, bychom rádi od představenstva společnosti České radiokomunikace obdrželi vysvětlení zejména ke ztrátě podílu ve společnosti Contactel, a.s., probíhající restrukturalizaci společnosti a „zvláštnímu“ oznámení o možnosti dobrovolné nabídky převzetí týkající se akcií Českých radiokomunikací, společností BIVIDEON B.V.
V případě, že ostatní minoritní akcionáři Českých radiokomunikací mají zájem o doplnění tématických bodů připravované mimořádné valné hromady společnosti České radiokomunikace, je možné napsat nám svůj názor či stanovisko
ZDE.

Zamysleme se nyní, proč se ono prohlášení neobjevilo jako placená inzerce např. v denním tisku. Další otázkou je, proč se zmíněné prohlášení neobjevilo ani na webu ČRa, kde se objevilo prohlášení majoritního akcionáře BIVIDEON B.V.

Odpověď je na snadě - Netla Management Limited  nepotřebuje "utrácet" za inzerci a spoléhá se na "samošíření" atraktivní informace. V tom případě má ale jistě české pozadí, protože toto rozhodně není standardní postup hodný "zahraničního investora" za kterého se Netla Management Limited vydává...("Společnost NETLA MANAGEMENT LIMITED je investorem se zájmem o investice na kapitálových trzích střední a západní Evropy").

Na druhou stranu ani management ČRa nechtěl prohlášení Netla Management Limited komentovat, ač jsme ho k tomu prostřednictvím tiskové mluvčí vyzvali...viz ČRa - 3 dotazy a 3 odpovědi tiskové mluvčí 

Nyní jednoduchá časově-právní analýza vycházející z prohlášení Netla Management Limited z 6.6.2003 o tom, že "Společnost NETLA MANAGEMENT LIMITED oznamuje svůj záměr požádat v nejbližších dnech o svolání mimořádné valné hromady společnosti České radiokomunikace, a.s."

Dejme tedy českému "právnímu" zástupci Netla Management Limited pro pojem "v nejbližších dnech" dejme tomu 14 dnů, přece jenom Kypr je Kypr a dovolená je dovolená...

Následně vyjděme z §181 Obchodní zákoník (Zákony), kde se praví:

(1) Akcionář nebo akcionáři společnosti, jejíž základní kapitál je vyšší než 100 000 000 , kteří mají akcie, jejichž souhrnná jmenovitá hodnota přesahuje 3 % základního kapitálu, a dále akcionář nebo akcionáři společnosti, která má základní kapitál 100 000 000  a nižší, kteří mají akcie, jejichž souhrnná jmenovitá hodnota přesahuje 5 % základního kapitálu, mohou požádat představenstvo o svolání mimořádné valné hromady k projednání navržených záležitostí.

(2) Představenstvo svolá mimořádnou valnou hromadu tak, aby se konala nejpozději do 40 dnů ode dne, kdy mu došla žádost o její svolání. Lhůta uvedená v § 184 odst. 4 se zkracuje na 15 dnů. Představenstvo není oprávněno navržený pořad jednání měnit. Představenstvo je oprávněno navržený pořad jednání doplnit pouze se souhlasem osob, které požádaly o svolání mimořádné valné hromady podle odstavce 1.

(3) Nesplní-li představenstvo povinnost podle odstavce 2, rozhodne soud na žádost akcionáře nebo akcionářů uvedených v odstavci 1 o tom, že je zmocňuje svolat mimořádnou valnou hromadu a ke všem úkonům s ní souvisejícím. Současně může soud určit i bez návrhu předsedu valné hromady.

§ 182

(1) Na žádost akcionáře nebo akcionářů uvedených v § 181 odst. 1

a)

představenstvo zařadí jimi určenou záležitost na pořad jednání valné hromady; pokud žádost došla po zaslání pozvánky na valnou hromadu nebo po uveřejnění oznámení o jejím konání, uveřejní představenstvo doplnění pořadu jednání valné hromady ve lhůtě do deseti dnů před konáním valné hromady způsobem určeným zákonem a stanovami pro svolání valné hromady; jestliže takové uveřejnění není již možné, lze určenou záležitost na pořad jednání této valné hromady zařadit jen postupem podle § 185 odst. 4,

b)

dozorčí rada přezkoumá výkon působnosti představenstva v záležitostech určených v žádosti,

c)

dozorčí rada uplatní právo na náhradu škody, které má společnost vůči členovi představenstva,

d)

představenstvo podá žalobu na splacení emisního kursu akcií proti akcionářům, kteří jsou v prodlení s jeho splacením nebo uplatní postup podle § 177.

(2) Pokud dozorčí rada nebo představenstvo bez zbytečného odkladu nesplní žádost akcionáře, mohou akcionáři uvedení v § 181 odst. 1 uplatnit právo na náhradu škody nebo na splacení emisního kursu akcií jménem společnosti sami. Jiná osoba než akcionář, který žalobu podal, nebo osoba jím zmocněná nemůže v řízení činit úkony za společnost nebo jejím jménem.

(3) Akcionáři uvedení v § 181 odst. 1 mohou požádat soud, aby jmenoval znalce pro přezkoumání zprávy o vztazích mezi ovládanou osobou a propojenými osobami podle § 66a odst. 12, jsou-li pro to závažné důvody, i když nejsou splněny předpoklady uvedené v § 66a odst. 13.

Závěr: Z výše zmíněné stručné analýzy vyplývá, že pokud Netla Management Limited nelže a nebyla dosud "uspokojena jinak", MVH Českých radiokomunikací se na její žádost bude konat do 30.7. 2003.

Další informace viz Zprávy o akcii

P.S. Na začátku července (po dovolené) se podíváme na zoubek financování balíku akcií ČRa firmy Netla Management Limited, jelikož více než 3% balík akcií ČRa nutný na svolání MVH leží na někom jiném...




AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.11.2009AAA Auto plánuje otevřít dvě pobočky; dnes se koná MVH Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.07.2005BH Sec. - Orco aneb není opakování jako opakování Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.10.2004MVH ČRa dnes rozhodne o dalším (ne)setrvání na trhu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688