Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.04.2023 06:06:04

Harvardský průmyslový holding po čtvrt století vystoupil z likvidace. Akcionáři bývalých Harvardských investičních fondů se mají k penězům dostat jinou cestou

Úterní valné hromady společnosti Harvardský průmyslový holding (HPH) se v Hotelu Olšanka zúčastnil nadprůměrný počet akcionářů. Jednání o poměrně zásadní změně ve směrování společnosti zkrátka mělo za následek neobvykle plný sál. Při hlasování o vlastně vystoupení společnosti z likvidace byli přítomni akcionáři vlastnící přes 11,2 mil. akcií HPH. Po odečtení akcií, ke kterým se v současnosti s hlasovacím právem nepočítá, jelikož si je akcionáři dosud nevyzvedli, byla tedy přítomna téměř třetina akcionářů (hlasovacích práv). A většina z nich s novým směrováním společnosti souhlasila. Pro vystoupení z likvidace se totiž vyslovilo 95 % přítomných hlasů.

Vystoupení z likvidace bylo při hlasování jakoby okrajově začleněno do projektu fúze se slovenskou společností TASS Holding. Ta dle rozhodnutí akcionářů zanikne a její jmění přejde do majetku HPH. Přímo do bilance HPH se tím dostane zpět další majetek za více než 300 mil. . Tedy konkrétně také společnost Union Lesní Brána, která se v Dubí dlouhodobě zaobírá výrobou tepelněizolačních a zvukověizolačních rohoží a desek ze skleněných vláken pod značkou ROTAFLEX.

Fúze má napomoci k návratu dalšího majetku do HPH. Slovenská společnost byla spojena se společností Daventree Trustees, resp. tedy s touto kyperskou firmou ovládanými tzv. Trusty. Přestože HPH v návaznosti na rozhodnutí kyperského soudu zmiňovanou společnost ovládá více než rok, stále se jí nepodařilo získat účetnictví, potažmo související dokumenty k majetku Trustů. Před více než 17 lety díky vlastně právním krokům Viktora Koženého dosazený tzv. Receiver (nucený správce) stále potřebné podklady HPH nepředal. Tedy přístup vlastně k dalším podstatným majetkům zatím nenastal.

Možno připomenout, že do Trustu č.1 byla vložena hotovost 114,5 mil. USD, k podílníkům se za dobu probíhajících výplat dostala necelá polovina, resp. 45,4 mil. USD. Jenže nemalá část zbylých prostředků měla být nejspíše zpronevěřena slovenskou společností Druhá strategická, resp. Daventree Trustees se s touto společností o prostředky soudí. Do Trustu č. 2 se pak dostala zejména aktiva spojená s kupónovou privatizací v Ázerbájdžánu. A ta nemusela přijít úplně na zmar. V roce 2009 totiž švédská telekomunikační firma TeliaSonera koupila od ázerbájdžánské vlády 35,7 % tamního operátora Azercell Telekom za celkem 180 mil. USD. Část dané sumy měla být zaplacena právě v privatizačních kupónech. Spekulovalo se tehdy, zda v rámci trojstranné dohody se nejednalo právě i o kupóny ze zmiňovaného Trustu. Doplnit lze, že TeliaSonera se po necelé dekádě z tamního „Klondiku“ stáhla, resp. podíl prodala státní firmě Azintelecom.

Novinkou v úspěších, vlastně ne likvidátorů ale hlavního akcionáře HPH Vlastimila Jiříka, je získání zhruba 799 tis. akcií HPH. Ty pocházejí z majetku HUSKY TRADING, tedy kyperské společnosti spadající do impéria firem Viktora Koženého, resp. právně jeho matky Jitky Chvatíkové. Žaloba Jiříka na určení vlastnického práva akcií HPH, původně Sklounionu, uspěla. HUSKY TRADING měla postupovat protizákonně, tedy akcie nabýt neplatně, potažmo tak ani nikdy nebýt akcionářem. Vzhledem k historickým dalším aktivitám této firmy ve spojitosti s HPH, může mít rozhodnutí také další dopady.

Nejbližší právní bitva o potencionální další majetek HPH proběhne tento měsíc. Na čtvrtek 27. dubna je plánováno další stání ohledně získání zhruba 100 mil. společnosti HC&C uložených v současnosti v soudní úschově.

Další valná hromada ještě letos

V úvodu zmiňovaný pozitivní postoj akcionářů k vystoupení z likvidace byl jistě dán prezentovanou vizí firmy umožnit jim dostat se k finančním prostředkům jinou cestou. Již před valnou hromadou představenstvo HPH hovořilo o možném budoucím vyplacení např. podílu na vlastních zdrojích společnosti. Na valné hromadě se pak konkrétněji jako o hlavním směru hovořilo o odkupu vlastních akcií. Tedy, že by společnost začala akcionářům nabízet odkup akcií HPH za cenu odvislou od majetkové situace společnosti při zohlednění nákladů na vedení majetkových sporů. Danou transakci by museli schválit sami akcionáři na valné hromadě. Představenstvo plánuje zřejmě tuto variantu předložit valné hromadě ještě letos. Akcionáři by navíc měli schválit avizovaný záměr snížit základní jmění firmy o zmiňované získané vlastní akcie od HUSKY TRADING. Základní jmění by tak mohlo klesnout na zhruba 45,34 mil. akcií.

K hodnotě majetku možno závěrem zmínit, že při pohledu na poslední účetní závěrku z konce roku firma disponovala aktivy za téměř 693 mil. . Odečteme-li závazky v objemu zhruba 23,4 mil. , šlo by teoreticky hovořit na každou akcii o majetku asi 14,50 .

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688