Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.04.2023 06:23:00

SVB měla absurdní podnikatelský model, spokojený klient neznamená nutně kvalitní management - Rabois

Na CNBC si všímají otevřeného dopisu, který mimo jiné podepsal Elon Musk a který volá po šestiměsíčním pozastavení trénování umělé inteligence vyšších úrovní než je GPT-4. K tématu hovořil Keith Rabois z Founders Fund, ovšem rozhovor začal otázkou týkající se chování firem během pádu Silicon Valley Bank.

Rabois má investice ve společnostech, které byly klienty SVB, a konkrétně odpovídal na dotaz, co jim radil ve chvíli, kdy tato banka čelila finančním problémům. Odpověděl, že jeho přístup byl individuální, v portfoliu má asi dvacet společností a nedával jim žádnou univerzální radu, která by se hodila pro všechny. A co investor soudí o příčinách problémů banky?

Pokud má podle Raboise nějaká banka velké investice do vládních dluhopisů a zároveň je značně vystavena dění v technologickém sektoru, jde o „šílenou kombinaci“. Důvod tkví v dopadu, který mají rostoucí sazby na hodnotu dluhopisů a technologických firem. Ty jsou totiž hodně citlivé na růst sazeb a SVB tak byla kvůli svému zaměření vystavena příliš vysokému riziku.

„Když byla banka silně vystavena technologickému sektoru a zároveň sázela na pokračující prostředí nízkých sazeb, šlo o doslova absurdní situaci,“ řekl investor. CNBC k tomu dodala, že Rabois v minulosti chválil SVB za to, jak finančně podporuje technologický sektor. To podle investora ale neznamená, že měla dobrý management rizika a „spokojený klient“ nutně neukazuje na kvalitu tohoto managementu.


Silicon Valley podle experta nepotřebuje specializovanou banku. Je zapotřebí celkové důvěry v bankovní sektor, ale úvahy o nutnosti specializace na technologické firmy jsou přehnané. K tomu investor dodal, že chybou byl moment, kdy vládní úřady zmrazily vklady v SVB. V tu chvíli se totiž rozšířily obavy, že firmy, které jsou klienty banky, nebudou schopny vyplácet mzdy. Řešením mohlo být zmrazení pouhé části vkladů a volný přístup třeba k 25 % z nich. Zmrazení vkladů bylo „velmi špatným odhadem situace“.

Až na závěr rozhovoru se debata stočila k tématu zmíněnému na jeho počátku, tedy k umělé inteligenci a návrhům na zmrazení jejího rozvoje. Rabois se domnívá, že jde o klíčovou technologii budoucnosti a tvrdí, že pro Spojené státy je důležitá i ve vztahu k Číně. Tedy k tomu, že tato země do umělé inteligence investuje a USA si podle experta nemohou dovolit zůstat pozadu.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688