Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)
Hypotéky  |  04.04.2023 14:00:20

Hypotéka po čtyřicítce je stále častější, lze ji splácet až do 75 let

Dnešní generace Z má rozdílné představy o životě, než měli její rodiče, a klíčová životní rozhodnutí stále více odsouvá na později. Mnozí před oslavou třicetin kladou na první místo například studium, cestování, vlastní koníčky a záliby nebo budování kariéry. Naopak na pozdější věk mnohdy odkládají stěhování od rodičů do vlastního, svatbu a pořízení dětí. Není se tedy čemu divit, že narůstá podíl starších žadatelů o hypotéku. Často o ni žádají i lidé starší čtyřiceti let. Jedna z tuzemských bank aktuálně umožňuje splácení hypotečního úvěru až do 75 let.

„Důvodem k odložení pořízení vlastního bydlení na pozdější dobu bývá stále častěji i finanční nedostupnost vlastního bydlení. Ceny nemovitostí v uplynulých pěti letech výrazně vzrostly a po rychlém zdražení hypoték jsou tyto úvěry pro mladé zájemce prakticky nedosažitelné. Dočasným řešením se potom stává nájemní bydlení,“ dodává Miroslav Majer, CEO fintech startupu hyponamíru.cz.

Třetinu žadatelů o hypotéku tvoří lidé starší 40 let

Podíl zájemců o hypotéku starších 40 let není vůbec zanedbatelný. Z aktuální statistiky hyponamíru.cz vyplývá, že lidé v této věkové skupině tvoří přibližně jednu třetinu žadatelů . Nejvíce zájemců pak najdeme ve věkové kategorii 31 až 40 let. Do 30 let věku se rozhodne sjednat hypotéku přibližně čtvrtina lidí. Miroslav Majer ke statistikám dodává: „Setkáváme se i se zájemci o hypotéku staršími čtyřiceti let, kteří již mají zajištěné vlastní bydlení a úvěr plánují využít na pořízení další nemovitosti pro vlastní děti nebo jako investici. Důvodem ovšem může být i nová životní situace jako je například rozvod a s ní související potřeba zajištění vlastního bydlení.“

Nejvýhodnější podmínky mají lidé do 36 let

Sjednání hypotéky je nejvýhodnější do 36 let věku. Tito žadatelé si mohou zvolit maximální možnou dobu splatnosti úvěru, čímž dojde ke snížení splátek hypotéky na minimum. Podle aktuálních pravidel České národní banky také platí pro mladší žadatele do 36 věku mírnější limity ukazatelů pro poskytování hypoték. Těmito limity se musí poskytovatelé hypotečních úvěrů řídit. U banky dosáhnou na úvěr až do výše 90 procent hodnoty zastavené nemovitosti (pozn. ukazatel LTV ). K pořízení vlastní nemovitosti budou tedy mladší žadatelé potřebovat méně vlastních zdrojů.

Získat mohou úvěr až do výše 9,5násobku svého čistého ročního příjmu (pozn. ukazatel DTI). Kromě dvou předchozích podmínek je nutné splnit i limit třetího ukazatele DSTI. Výše měsíčních splátek všech úvěrů včetně sjednané hypotéky nesmí být dohromady vyšší než polovina čistého příjmu zájemce o hypotéku.

Doba splatnosti hypotéky

Česká národní banka udává rovněž doporučení týkající se maximální délky splácení hypotéky . Ta by neměla přesáhnout 30 let nebo ekonomicky aktivní život žadatele. Většina bank se až na jednu výjimku drží tohoto horního limitu délky splácení hypotéky. Pouze u mBank existuje hypotéka na 40 let. Její poskytnutí je ovšem podmíněno splněním několika podmínek.

Hypotéka sjednaná ve věku 40 let a více

Hypotéku lze bez problémů uzavřít ve 40 letech i později. Nevýhodou ovšem je, že čím později se hypotéka sjedná, tím méně času je na její splacení. A čím kratší je délka splácení hypotéky, tím vyšší bude její měsíční splátka. Splnit je třeba samozřejmě i přísnější limity České národní banky pro poskytování hypoték (tzn. limity ukazatelů LTV, DTI a DSTI pro žadatele starší 36 let).

„U většiny českých bank se setkáte s horní věkovou hranicí do 65 let. Do tohoto věku už musí být celá hypotéka splacena. Existují ovšem dvě banky, které mají maximální věkovou hranici o několik let výše. Pokud tedy uvažujete o hypotéce v pozdějším věku a současně požadujete co nejdelší dobu splatnosti, je třeba oslovit s žádostí správnou banku,“ doporučuje Miroslav Majer.

Hypotéka do 72 let

Splatit hypotéku i po sedmdesátce umožňují v Česku pouze dvě finanční společnosti. Hypotéku s maximální dobou splatnosti 72 let nabízí Stavební spořitelna Česká spořitelny (pozn. známá jako Buřinka). V rámci Hypoúvěru od Buřinky lze získat částku od 300 tisíc až 5 milionů korun.

Hypotéka do 75 let

Nabídka hypotéky do věku 75 let je jen jedna. Hypotéku je možné splácet až do věku 75 let pouze u Modré pyramidy stavební spořitelny. Pokud dojde ke sjednání hypotečního úvěru například až ve 45 letech, stále ho lze splácet do 75 let, tedy až 30 let.

04.04. 15:59  Otrokem hypotéky (Kurz)
04.04. 15:51  Otrokem hypotéky (Beowulf)
04.04. 15:42  Otrokem hypotéky (Kurz)
04.04. 14:43  Otrokem hypotéky (Tomasso)
04.04. 14:34  Otrokem hypotéky (Beowulf)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688