Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  04.04.2023 12:48:31

Zájem o Velikonoce u moře je až dvakrát vyšší než loni

Tunis Djerba cestování

Podle odhadů ERV Evropské pojišťovny, která spolupracuje s největšími cestovními kancelářemi v zemi, plánuje během Velikonoc vyrazit k moři přes sto tisíc Čechů. Díky dvěma státním svátkům mohou lidé vyrazit na týden pouze s třemi dny volna v práci. Největší zájem je o Egypt, Tunisko, Kapverdy, Spojené arabské emiráty či Omán. Zejména u prvních tří destinací je ale nutné počítat s tím, že kvalita místní zdravotní péče je značně nižší než u nás.

Podle cestovní kanceláře Fischer stráví letošní Velikonoce u moře tisíce jejích klientů. „Je to každoročně velmi oblíbený termín, protože zahrnuje dva dny volna a lidé se nemusí brát tolik dovolené. Letošní zájem je ale dokonce dvakrát vyšší než loni a také výrazně vyšší než byl před covidem. Největší zájem registrujeme o egyptská letoviska Hurghada a Marsa Alam, SAE, Omán, Kapverdy, ale také o vzdálenější exotické destinace jako jsou Kuba nebo Mauricius,“ říká Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK FISCHER.

CK Blue Style v loňském roce zaznamenala enormní zájem o zájezdy v tomto období. Pro aktuální sezónu proto Blue Style navýšil kapacity. „Prodáno máme téměř 90 % kapacity kolem velikonočních termínů, celkově se jedná o více jak dvojnásobný zájem oproti roku 2019,“ říká Ilona Topolová, tisková mluvčí Blue Style. Blue Style má ještě volná místa na kapverdský ostrov Sal nebo tuniskou Djerbu. „Naši klienti nejvíce jezdí do Egypta, právě na kapverdský ostrov Sal či do Spojených arabských emirátů. Právě na Velikonoce vypravujeme z důvodu velkého zájmu první let na tuniský ostrov Djerba. Zvýšený zájem evidujeme také o pobyty v exotice,“ dodává Ilona Topolová.

Obrovský zájem o cestování během Velikonoc potvrzuje i CK Čedok. „Poptávka pobytů u moře je oproti loňskému roku dvojnásobná a jednoznačně vedou dovolené v exotice. Téměř vyprodané máme odlety do Thajska, na Zanzibar i do Dominikánské republiky. S kratším letem vybírají turisté nejčastěji Egypt a Kanárské ostrovy. Před Velikonoci očekáváme doprodej posledních míst, které teď v last minute nabízíme," říká Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Čedok a dodává: „Více než dvojnásobný zájem je také o poznávací zájezdy na prodloužený víkend do Londýna, Paříže, Říma, či Lisabonu.“

V Egyptě pozor na neprověřené nemocnice, na Kapverdách závažnější případy nezvládají

Kvalita zdravotní péče je v řadě zemí rozdílná oproti té, na kterou jsme zvyklí u nás. Zvláště v Egyptě se setkáme s nižší odborností „lékařů“, kteří pracují v hotelech. Často se totiž jedná pouze o nedostudované mediky. „I za banální zákrok si pak tito často samozvaní lékaři účtují několikanásobně vyšší ceny, než je obvyklé, které pak nemusí pojišťovna proplatit,“ varuje Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Při výběru cestovního pojištění je tedy nutné dbát na kvalitu asistenční služby, která dokonale zná místní prostředí a ví, která zdravotní zařízení jsou kvalitní. Zástupci ERV Evropské pojišťovny proto jezdí osobně a pravidelně prověřovat úroveň zdravotní péče v zahraničí.

Svěřte se do rukou odborníků a nejednejte na vlastní pěst

„Pokud má klient v zahraničí zdravotní potíže, vždy by měl neprodleně kontaktovat asistenční službu, která zajistí, že se člověk dostane do rukou prověřených lékařů a bude mu poskytnuta kvalitní péče,“ říká Vlastimil Divoký. První kontrolu zajišťují jednotlivá centra pomoci, tzv. Euro-Centra, která jsou rozeseta po celém světě. Nad rámec toho ještě zástupci ERV Evropské pravidelně vyrážejí na inspekční cesty do oblíbených turistických destinaci a kontrolují úroveň smluvních klinik i nemocnic.

Za účelem zajištění maximálního komfortu pro své klienty, vytvořila ERV Evropská v nejčastěji navštěvovaných zemích tzv. Preferred Partners Programme. Díky němu stačí, když klient zavolá asistenci a ta ho nasměruje do prověřené kliniky nebo pro něj pošle auto. „Zbytek už běží bez zásahu klienta a asistenční služba vše řeší napřímo se zdravotnickým zařízením, pochopitelně včetně plateb za léčení. V některých našich smluvních klinikách dokonce pracuje česky nebo slovensky mluvící personál,“ popisuje Vlastimil Divoký.

Snahu místních vydělat na turistech potvrzuje případ klienta se zánětem středního ucha, který se obvykle léčí antibiotickými kapkami. Hotelový lékař udělal dvě „vyšetření“ navíc a klientovi aplikoval nadbytečná léčiva. „Léčba“ zabrala tři dny a vyšla na 770 EUR (skoro 20.000 ). Pokud by klient využil asistenční službu, byl by ošetřen v prověřené klinice, bez nutnosti dalších kontrol. Navíc cena takového ošetření se zpravidla pohybuje mezi 75-120 EUR (cca 1.900-3.000 ).

Egypt

Lékařské péče pro klienty ERV Evropské je zajištěna ve všech nejoblíbenějších lokalitách Egypta. V Hurghadě je situace o něco lepší než V Marsa Alam. Výhodou také je, že má ERV Evropská v každé oblasti Egypta zasmluvněnou dekompresní (hyperbarickou) komoru pro případ komplikací během potápění, které je v Egyptě velmi populární. Spolehlivé partnerské lékaře teď ERV Evropská zajistila také v nové egyptské dovolenkové oblasti Marsa Matrouh.

Kapverdy

Kvalita lékařské je v porovnání s vyspělými zeměmi na nižší úrovni. „V některých případech nedosahuje ani úrovně péče v Egyptě. Zvláště závažnější případy musí být řešeny ve zdravotnických střediscích na pevnině. Čeští turisté jsou nejčastěji transportováni zpět do vlasti, přičemž často pro klienty musíme používat leteckou ambulanci. Náklady na transport v takovém případě dosahují statisíců,“ upozorňuje Vlastimil Divoký.











?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688