Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  04.04.2023 09:09:30

Ranní okénko - Skokový růst ceny ropy nahrál energetickému sektoru

Dnes ekonomický kalendář plní spíše méně významná data, v čele s únorovými cenami výrobců v eurozóně a továrními objednávkami v USA. Mimo to ze Spojených států dorazí ještě průzkum mezi zaměstnavateli ohledně volných pracovních míst (JOLTS), hlavní čísla z trhu práce ale přijdou až v pátek. Včera trhy rozhýbal především zveřejněný index ISM pro průmysl, který skončil pod mediánem analytiků. Navzdory negativnímu vyznění přijal trh zprávu relativně pozitivně, protože zapadá do představ o dřívějším snižování sazeb a dále kvůli tomu, že podindex cen sledující ceny vstupů znovu zamířil pod hodnotu 50 bodů, která značí pokles cen.

Ceny výrobců v eurozóně by měly meziměsíčně znovu poklesnout. Očekáváme snížení cen proti lednu o necelých 0,5 %. V meziroční dynamice by to odpovídalo poklesu do oblasti těsně nad 13 %. (z 15,0 % v lednu).
Americké tovární objednávky za měsíc únor by podle odhadu analytiků měly meziměsíčně poklesnout o 0,5 %. Stejně jako v lednu ale bude negativně působit zejména oddíl dopravy a po očištění o tento obvykle volatilnější faktor je očekávání trhu nastaveno na rovnou nulu, tudíž by proti lednu měly objednávky stagnovat; v lednu rostly o 1,2 %.

Pohled zpět:                                                                                   
Po čtvrtině letošního roku dosáhl deficit vládních financí 166,2 mld. . Nadále se v rozpočtu negativně projevují prohlubující se výdaje v sociální oblasti a zároveň výdaje vynakládané na zastropování cen elektřiny a plynu. Na druhé straně rozpočtu se čeká na připsání peněz z daně z neočekávaného zisku, kde Ministerstvo financí počítá s dodatečným příjmem ve výši 85 mld. . Při pohledu na celkový výsledek je znatelný zejména prudký nárůst výdajů, kdy srovnávací základna je zčásti ovlivněna i rozpočtovým provizoriem ze začátku loňského roku. Zatímco příjmy meziročně vzrostly o 13,0 % (+46,2 mld. ), výdaje rostly proti loňskému březnu o 36,9 % (+153,3 mld. ).
Více v komentáři zde: https://bit.ly/3zvnSTy

Index nákupních manažerů (PMI) pro výrobní sektor zaznamenal v březnu identický výsledek jako o měsíc dříve a skončil na hodnotě 44,3 bodů. Z pohledu mediánu trhu se jedná o překvapení ve směru horšího výsledku. Vůči našemu odhadu je naopak výsledek o několik desetinek lepší. Celkově ale hodnota naznačuje, že český zpracovatelský sektor se nachází hluboko pod pomyslnou hranicí 50 bodů, která odděluje expanzi od recese. Březnový report pro PMI ve výrobě prozatím odpovídá naší prognóze, která předpokládá stagnaci průmyslové výroby v letošním roce.
Více v komentáři zde: https://bit.ly/3m34RV9

Americký akciový index S&P 500 se včera potácel kolem páteční uzavírací ceny, nakonec ale dokázal uzavřít zhruba o 0,3 % nad ni. Dařilo se zejména titulům v energetickém odvětví, které rostly v reakci na rozhodnutí OPEC ohledně snížení těžby. Podindex S&P 500 Energy přidal za včerejšek 5 %, o více jak 8 % rostla cena ropy. Výraznější pohyby nezaznamenala ani pražská burza, která uzavřela těsně v zelených číslech, německý DAX naopak mírně ztrácel. Koruna vůči euru znovu mírně posílila, dnešek začíná u 23,45 EUR/CZK.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik                                                                       
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

St 09:34Ranní okénko - Nálada v eurozóně se liší napříč sektory Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
30.03.2023Ranní okénko - Meziroční inflaci v eurozóně čeká skokový pokles Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688