Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.04.2023 07:06:12

Dynamika německého zahraničního obchodu nabírá na síle (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po lednovém vysokém růstu německých exportů bude i za únor vykázán růst, i když již mírnější. Výrazné oživení pak předpokládáme na dovozní straně. Výsledkem bude nižší přebytek celkové obchodní bilance. Ceny průmyslových výrobců v eurozóně se i během února dle tržního konsensu snížily, hlavně kvůli energetickým komoditám; meziroční dynamika tak dále klesá. Relativně slabou dynamiku pak trh čeká u únorových podnikových objednávek z USA.

Ceny průmyslových výrobců v eurozóně klesají

Dnešní ekonomický kalendář vyznívá ve prospěch eura na úkor dolaru. To by mělo podporovat i středoevropské měny včetně české koruny. Odpolední americká data únorových továrních objednávek totiž příliš nevylepší lednové zklamání. Povzbudivá data naopak čekáme od německého zahraničního obchodu za únor. Přebytek se sice sníží, dynamika obou složek ale vykáže růst. Vývozy sice porostou výrazně pomaleji než v lednu, ale i tak to bude znamenat velmi solidní výsledek. Po mnohaměsíčním poklesu pak podle nás během února silně vzrostly německé dovozy, a to navzdory klesajícím cenám dovážených komodit. Mělo by jít o signál oživující domácí poptávky v Německu. Pro výrobce v eurozóně pak pozitivní zprávu přinesou i únorový vývoj cen průmyslových prodejců. Ve světle odeznívající energetické krize ukážou na výrazný pokles inflace v produkční sféře.

Koruna na úvod týdne pod 23,50 CZK/EUR

První pracovní den předvelikonočního týdne byl ve znamení dalšího ústupu rizikové averze investorů na trzích. Ty nijak zásadně nerozhodilo víkendové rozhodnutí ropného kartelu OPEC snížit objem těžby, což se odrazilo v růstu cen černého zlata o více než šest procent. Akciové trhy včera rostly, z nálady profitovalo euro, které si vůči dolaru připsalo téměř jeden cent, když se dostalo dokonce přes 1,09 USD/EUR. Koruna vůči euru v odpoledních hodinách atakovala 23,43 CZK/EUR. Takto silná byla naposledy před měsícem.

Zveřejněné předstihové ukazatele z Evropy lehce pozitivně překvapily, z USA zklamaly. Březnové předběžné hodnoty za velké evropské země již byly známy. Zpřesněná data ukázala na vylepšení zejména německé statistiky, což se podepsalo na vzestupné revizi za celou eurozónu. Snižování průmyslové aktivity již tedy není tak prudké. Regionální PMI z průmyslu pozitivně překvapily v Polsku i Maďarsku. Tuzemské číslo ale zklamalo. Navzdory očekávanému růstu index stagnoval na únorové hodnotě. Patrný byl další pokles subindexu nových objednávek. Poprvé po více než třech letech byl reportován pokles cen na straně vstupů (podrobněji zde http://bit.ly/3zvcZ41). Příliš nepotěšil ani výsledek hospodaření státního rozpočtu ke konci března. Vykázán byl schodek ve výši 166,2 mld. . Jedná se o historicky nejhorší výsledek ke konci března. Detailně se těmto datům věnujeme ve speciálním reportu zde https://bit.ly/3GdvhdX.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)
Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:00  Výrobní ceny v Německu snížily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688