Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.04.2023 17:44:00

Kam za vyššími dividendovými výnosy? A co je jejich příčinou?

V roce 1998 se dividendové výnosy v USA, na dalších vyspělých trzích a trzích rozvíjejících se moc nelišily. Pohybovaly se kolem 1,5 – 2 %. Šlo ale spíše o historickou anomálii a my se dnes podíváme, co je „normálnější“, a hlavně, jaká je situace nyní. Dokonce zabrousíme do trochu ošemetného „proč“.

Po onom roce 1998 se dividendové výnosy po řadu let zvedaly. Vyspělé trhy bez USA a trhy rozvíjející se šly ale jednou cestou, Spojené státy trochu jinou. Soustavně totiž nabízí výnosy nižší, než druhá skupina (vše mimo USA):
6
Zdroj: Twitter

Nyní jsme v situaci, kdy dividendový výnos na US trzích dosahuje méně než 1,75 %, zbytek světa musí nabízet nějakých 3 – 3,5 %. Proč u něj investoři vyžadují výnosy vyšší? Jinak řečeno, proč u nich ceny akcií relativně k dividendám nejdou výš, a výnos tudíž níž? Odpověď je v principu stejná, jako u každého dalšího valuačního měřítka. Výše valuací (či nízkost valuací převrácených, tedy i dividendového výnosu) je totiž v principu dána (i) požadovanou návratností (bezrizikovými výnosy a rizikovými prémiemi) a (ii) růstovým výhledem.

V pátek jsem zde ukazoval druhý dnešní graf porovnávající poměry cen akcií a zisků PE. K němu jsem psal, že bezrizikovými sazbami pozorovaná americká valuační prémie způsobena není. Příčina je do určité míry v rizikových prémiích a asi zejména v růstovém výhledu. Který je pak zase do nemalé míry dán sektorovým složením trhů – velkou váhou technologií v USA. Přidat jsem ale měl ještě jeden faktor a tím je takzvaný výplatní poměr POR. Tedy poměr zisků a dividend. V tomto smyslu je dividendový výnos jako valuační měřítko „čistší“, či „přímější“. Protože jej neovlivňují změny POR.

7
Zdroj: Twitter

Když tedy některé trhy, nebo akcie nabízí vyšší dividendový výnos, nabízet jej musí. V tom smyslu, že trhy investoři jejich ceny výš relativně k dividendám, protože u těchto trhů jsou vyšší rizikové prémie a/nebo nízký očekávaný růst. Zejména na úrovni jednotlivých akcií pak může jít v příčině o výrazný rozdíl:

Vyšší dividendové výnosy nalezneme například u telekomunikací. Tedy defenzivních, méně rizikových a relativně usazených firem a akcií, kde je vyšší výnos vlastně reflexí právě této usazenosti. Ve smyslu nižšího očekávaného růstu, či stagnace. Jenže vysoký dividendový výnos mohou nabízet i akcie a firmy v problémech, i když třeba s teoretickou možností vyššího růstu ale současnými vysokými rizikovými prémiemi.

Demonstrovat se tento rozdíl v příčinách se dá zřejmě i dnešním na porovnání. Konkrétně u vyspělých trhů mimo USA a trhů rozvíjejících se. Mají podobné dividendové výnosy, ale pravděpodobně jiný mix rizikové prémie/očekávaný růst. Vyspělé trhy mimo USA musí nabízet vyšší výnos (relativně k USA) zejména kvůli nižšímu očekávanému růstu. Rozvíjející se trhy mají růstový profil vyšší, ale také znatelně vyšší rizikové prémie. Stejný dividendový výnos na hladině, ale úplně jiný příběh pod ním.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688