mmr.cz (MMR)
Ze světa  |  03.04.2023 14:45:45

Bartoš a slovenská vicepremiérka Remišová v Trenčíně zahájili nové období přeshraniční spolupráce In

Česká a slovenská vláda společně zasedly v Trenčíně. Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a místopředsedkyně slovenské vlády a ministryně investic, regionálního rozvoje a informatizace Veronika Remišová při této příležitosti zahájili program přeshraniční spolupráce Interreg VI-A Slovensko – Česko. V období 20212027 poskytne až 85,3 milionů EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj na projekty z oblasti životního prostředí, vzdělávání, kultury a cestovního ruchu, institucionální spolupráce a místních iniciativ.

„Program česko-slovenské spolupráce podpoří projekty, které zvýší kvalitu života v příhraničních oblastech. Věřím, že tak jako v minulosti přispěje k realizaci záměrů, které zlepší ekonomickou a sociální situaci obyvatel a zároveň přiblíží region i návštěvníkům,“ řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

“Obě naše země mají buď společné, nebo velmi podobné problémy, a musíme spojit síly, abychom je společně i řešili. Společně musíme pomáhat lidem na obou stranách hranice a rozvíjet naše pohraniční regiony,” dodala místopředsedkyně slovenské vlády a ministryně investic, regionálního rozvoje a informatizace Veronika Remišová.

Programy přeshraniční spolupráce Interreg jsou oblíbený nástroj podpory územního rozvoje v českém příhraničí. Slavnostně zahájený program 20212027 navazuje na úspěšné období 20142020. Podpoří projekty s pozitivním přeshraničním dopadem v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji na české straně a v Trnavském, Trenčianském a Žilinském kraji na slovenské straně.

Celkový rozpočet programu přeshraniční spolupráce Interreg VI-A Slovensko – Česko je 106,6 milionů EUR, z toho 85,3 milionů EUR činí příspěvek z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Financování z fondu doplní příspěvek ze státního rozpočtu ve výši 5-10 % podle typu příjemce.

V novém programu budou podporovány aktivity v oblastech jako jsou životní prostředí (příspěvek EFRR 19,94 mil. EUR), vzdělávání (EFRR 7,18 mil. EUR), kultura a cestovní ruch (EFRR 43,06 mil. EUR), institucionální spolupráce (EFRR 4,78 mil. EUR) a místní iniciativy (EFRR 4,78 mil. EUR). Na technickou pomoc je připraveno 5,58 mil. EUR.

První výzvy programu budou vyhlášeny v průběhu dubna. Zaměří se na životní prostředí – klima, kulturu a cestovní ruch a institucionální spolupráci. Plánovaná je rovněž výzva v rámci Fondu malých projektů. Žádosti bude možné předkládat do 15. září 2023. Další výzvy budou vyhlášeny během září, a to se zaměřením na vzdělávání a životní prostředí – biodiverzitu.

Oba ministři probrali také klíčová témata v oblasti digitalizace. Ivan Bartoš představil Digitální a informační agenturu, jejíž vznik na konci roku schválil parlament a do ostrého provozu nastoupila v těchto dnech. Zmínil také své další priority v oblasti vzdělávání a digitálních kompetencí a s tím související podporu žen ve vstupu do IT profesí.

Bartoš a slovenská vicepremiérka Remišová v Trenčíně zahájili nové období přeshraniční spolupráce In
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688