Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  03.04.2023 09:08:51

Hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, kartel OPEC+ nečekaně sráží svoji těžbu. Oživí tak širší inflační tlaky na Západě, už nyní kvůli růstu cen ropy citelně zdražuje třeba palmový olej


Klíčoví tradiční těžaři ropy v čele se Saúdskou Arábií šokovali trhy, když včera nečekaně rozhodli o významném snížení objemu své těžby. Od května tak ze světového trhu zmizí 1,1 milionu barelů denně – v porovnání s tím, s čím se až do včerejška počítalo. Od července pak ubude dokonce 1,6 milionu barelů. To proto, že Rusko prodlouží platnost svého vlastního omezení těžby, o půl milionu barelů denně, které uvedlo již v březnu v reakci na západní sankcionování ropy a ropných produktů, které vyváží námořní cestou

Rusko a další tradiční těžaři v čele se Saúdskou Arábií tvoří uskupení OPEC+. Jeho moc ovlivňovat světovou cenu ropy poslední dobou roste, neboť zpomaluje vzestup produkce břidličných těžařů v Severní Americe. Ti až donedávna představovali nebezpečnějšího rivala uskupení OPEC+ než dnes, neboť každé omezení těžby ze strany tradičních těžařů mohli využít k navýšení své produkce a k získání tržního podílu na jejich úkor. Se zpomalováním rozšiřování jejich produkčních kapacit však tato flexibilita polevuje, což tradičním těžařům otevírá prostor k razantnějším škrtům ve vlastní těžbě, aniž by se museli obávat ztráty trhu.

Ropa Brent v reakci na zmíněné překvapivé omezení těžby dnes zdražuje až o zhruba osm procent. Pokud takový cenový nárůst vydrží, dočkají se výraznějšího zdražení pohonných hmot také čeští motoristé, a to od poloviny dubna. Zatím se však nemusí obávat, že by průměrná celorepubliková cena benzínu či nafty překročila úroveň 40 korun za litr. Bude se spíše pohybovat maximálně v pásmu od 35 do 38 korun za litr. Ostatně zrovna včera cena naftyČR klesla průměrně celorepublikově nejníže za celé období od října 2021, kdy do zahájení ruské invaze na Ukrajinu, jejíž důsledky cenu pohonných hmotČR rekordně zvýšily, zbývaly ještě více než čtyři měsíce. Litr nafty stál včera u českých čerpacích stanic průměrně 34,83 koruny. Klesá rovněž cena benzínu v ČR, který se prodává za mírně méně než 37 korun za litr.

Razantní omezení těžby ropy ze strany tradiční těžařských mocností je však potenciálně bolehlavem také pro mnohé centrální banky ve světě, včetně České národní banky. Jedná se totiž o další inflační tlaky, a to v době, kdy centrální banky bojují s nejvýraznější inflací za několik posledních desetiletí. Jejich boj je již nyní tak intenzivní, že pomohl přivodit pád několika bank euroamerického prostoru v čele se švýcarskou Credit Suisse. Zejména takzvaná jádrová inflace je přitom mnohde stále nepříjemně vysoká, jak dokládají třeba i čísla z eurozóny, zveřejněná minulý týden.

Na zmíněný růst cen ropy již reagovala například cena palmového oleje. Což dokládá, že zdražení ropy může mít širší inflační dopad i skrze zdražení dalších komodit. Zrovna palmový olej představuje příměs biopaliv, jejichž cena s cenou ropy stoupá, neboť představují alternativu k těm fosilním typu ropných produktů. Růst ceny palmového oleje se pak může podílet na posílení cenových tlaků v oblasti světového potravinářství. Cena palmového oleje dnes v důsledku zdražení ropy poskočila na burzeMalajsii nejvýrazněji za poslední více než měsíc.  

 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

06.04. 17:52  (Ne)zbytnost ropy (Leo)
05.04. 08:35  Re: Díky za OPEC (Dacan Strom)
05.04. 06:12  Re: Díky za OPEC (Dacan Strom)
04.04. 18:19  Re: Díky za OPEC (Kurz)
04.04. 17:22  Re: Díky za OPEC (Marek Z)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688