Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  03.04.2023 07:09:18

Červené sluchátko pomáhá z dluhů a exekucí. Kouzla? Ne. Jen chytré triky

Od roku 2018 je v České republice k dispozici služba nazvaná Červené sluchátko. Zaměřena je na všechny, kdo se dostali do dluhových problémů. Pomůže i občanským poradnám, pokud si s některými případy svých klientů nevědí rady.

Mach a Šebestová? Inspirací možná byli, ale tohle sluchátko utržené není

Když se řekne „sluchátko“, většině lidí vytane na mysl nestárnoucí dobrodružství Macha a Šebestové, kde utržené sluchátko plnilo jakékoliv vyřčené přání. Červené sluchátko ale utržené není. A splní přání jediné: poradí, jak se zvednout z dluhů.

Na začátku bylo uvědomění, jak těžké je svěřit se s vlastními dluhy

Jak vznikla myšlenka Červeného sluchátka? Jistě ne najednou, v hlavách jeho zakladatelů musela dřímat již nějakou dobu. Lidé z Člověka v tísni a jeho partneři si dlouhodobě všímali, jak těžké je pro lidi v dluzích svěřit se komukoliv, že mají potíže. Finanční potíže.

Pokud si o pomoc přišli říct, často už bylo pozdě a už exekutorům zaplatili vysoké částky. A už nevěděli, kudy kam, neboť se situace po léta jen zhoršovala. Nebo o pomoc řekli lidé z jejich okolí, když se náhodou dozvěděli, jaké problémy je trápí.

Červené sluchátko volá samo

Protože zvednout telefon a volat do dluhové poradny není tak snadné, rozhodli se autoři projektu Červené sluchátko, že tohle sluchátko bude volat samo. Samozřejmě, že ne náhodně. Na stránkách ČervenéSluchátko.cz stačí vyplnit jednoduchý formulář a nechat v něm na sebe telefonní kontakt.

Netřeba uvádět jméno a ani bydliště! Stačí napsat, jak si přejete, aby vás oslovil volající odborník na řešení dluhů. A vaše telefonní číslo.

Nejpozději následující pracovní den se Červené sluchátko ozve samo. Na druhé straně bude odborník na řešení dluhů, ať vznikly z nedoplatků na povinném pojištění, z pokuty za jízdu načerno nebo třeba z půjčky. Pokud je exekuce nezákonná (realizovaná na základě rozhodčí doložky), dá se zastavit hned. A i s těmi ostatními se dá mnohé udělat. Veškeré poradenství je zdarma, ať se realizuje jakoukoliv cestou.

Nechcete či nemůžete čekat? Třeba proto, že na dveře právě zabouchal exekutor?

Kdo nechce čekat na hovor, může zavolat sám. Na linku 770 600 800. V krizové situaci je linka dostupná až do 22 hodin (v pracovních dnech), pro běžnou konzultaci od 9 do 17 hodin. Co považovat za krizi? Typicky návštěvu exekutora.

Někomu telefon nevyhovuje, proto je tu i e-mail nebo online hovor

Pro koho je telefonní hovor nekomfortní, může ČervenéSluchátko kontaktovat e-mailem: jakprezitdluhy@clovekvtisni.cz. Do emailu už je vhodné uvést své křestní jméno a bydliště. A popsat situaci, v níž se nachází člověk, co právě hledá pomoc s dluhy.

Online hovor je určen také samotným klientům, kteří by rádi viděli do tváře lidem, co jim chtějí pomoci. Často jej ale využívají i dluhoví poradci z menších neziskových občanských poraden - když si nevědí rady, jak co nejlépe pomoci člověku, který je o pomoc požádal.

Na dluhy už nemusíte být sami! Ale ani nemusíte nikam volat

Hlavní myšlenkou projektu ČervenéSluchátko.cz je dodat lidem odvahu, aby si řekli o pomoc v dluhové situaci. A aby si o ni řekli co nejdříve, dokud ještě exekutorům neposlali zbytečně moc peněz na poplatcích.  

Systém vymáhání dluhů je v České republice založen na bázi soukromého podnikání. Exekutoři jsou sice vázáni jistými zákonnými pravidly, ale při své činnosti si vzájemně konkurují. Soutěží mezi sebou, který bude úspěšnější. A podle toho pak celá mašinerie vypadá. Teritorialita exekutorů sice již byla několikrát přetřásána, ale doposud se žádná z vládnoucích garnitur neodvážila ji zavést.

Kdo netuší, jak se bránit, dostane se do role oběti, pro niž není z dluhové pasti úniku. Jenže exekuce je stigma. A řekněte sami: kdo by měl chuť volat cizímu člověku s cílem, že mu řekne o exekuci? Málokdo. Proto se první krok výrazně zjednodušil: stačí vyplnit anonymní formulář a nechat na sebe číslo. Červené sluchátko se ozve samo.

Exekuce by měla být adekvátní finanční chybě. Ne odsouzením na doživotí

Současný systém vymáhání dluhů je efektivní pouze pro samotné exekutory. Pro věřitele a dlužníka už nikoliv. Dlužníkovi exekuce často nedává nejmenší šanci jeho dluhy splatit, jen jej dostane do hlubší a hlubší dluhové pasti.

Skrytou tvář exekucí ukazuje pořad vysílaný v České televizi s přiléhajícím názvem: V exekuci. Stojí za ním Institut prevence a řešení předlužení. Ukazuje nejen cestu do dluhů, která je často nevinná a nevědomá, ale i cestu ven, s odbornou asistencí lidí, kteří dokáží dát nesmyslným exekucím STOPku.

Povědomí o osobních financích otevírá cestu i další televize

Trinity Bank a její hlavní ekonom Lukáš Kovanda se vydali podobnou osvětovou cestou: na TV Nova spouštějí pořad Chráníme vaše finance. První díl bude vysílán právě dnes, 3. 4. v 18:25. Nezaměřuje se ovšem jen úzce na řešení dluhů, témata pořadu jsou širší:

Lukáš Kovanda „s hosty pořadu v každém díle okomentuje jedno z témat, které dnes výrazně ovlivňuje společenské dění a život obyvatel naší republiky. Prvním tématem, v pondělí 3. dubna 2023, bude cena potravin – tedy aktuální téma, které dnes řeší nejenom státní instituce, ale všechny domácnosti“, stojí v obchodním sdělení Trinity Bank.

 

 

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)

Přečtěte si také:

29.03.2023Fotovoltaika a tepelná čerpadla: ne všude, ne cokoliv a ne pro všechny ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
04.02.2022V LDN Rybitví pomáhají chytré podložky pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688