Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.04.2023 09:38:00

Investiční teze, která se během půl hodiny úplně změnila - Víkendář

Nový šéf společnosti Lyft David Risher v rozhovoru na Bloombergu řekl, že jeho firma chce být silnou dvojkou na trhu a k tomu musí mít konkurenční ceny. Expanze do Evropy momentálně není na pořadu dne a Lyft také není na prodej (viz první část rozhovoru).

Podle nového ředitele využila od vzniku Lyftu jeho služeb asi třetina americké populace, vydělaly si u něj „miliony řidičů“. A „tato architektura přináší také mnoho příležitostí“. Nejlepší způsob, jak si zajistit dostatek řidičů, je pak „mít dostatek klientů“. „Pokud bude dost klientů, řidiči přijdou.“



Nedávno na CNBC hovořil šéf konkurenčního Uberu. Na dotaz týkající se odměn řidičů tehdy Khosrowshahi odpověděl, že v USA jsou „velmi zdravé“. V posledním čtvrtletí dosáhly v průměru 35 dolarů za hodinu, během které byl řidič aktivní (používal platformu, vyzvedával klienta a dopravil jej do cíle). „Máme likviditu, je tu poptávka a nabídka,“ řekl Khosrowshahi k situaci na trhu.

Na CNBC pak o akciích Uberu nedávno hovořil Dan Ives z Wedbush Securities. Ten po zveřejněných výsledcích zvedl svou cílovou cenu z 38 na 40 dolarů, akcie si podle něj povede lépe než zbytek trhu. Firma má přitom podle experta potenciál stát se skutečně globálním hráčem, na rozdíl od společností typu Lyft, které se specializují téměř výhradně na domácí trh.



Ives nyní hovořil o novém vedení Lyftu. CNBC uvedla, že po výměně ředitele akcie často klesají, v případě Lyftu ale došlo k opačné reakci. Analytik na to reagoval s tím, že zejména v posledních několika měsících byl Lyft „pohromou“. Trhy mohou věřit, že změna ředitele „povede k nějaké akci a změně“. Firma přitom potřebovala někoho zvenčí s čerstvým pohledem. „Čas běží, Uber zvyšuje svůj podíl na trhu každým dnem,“ dodal expert.

Ives míní, že po oznámení příchodu nového ředitele je „investiční teze u Lyftu úplně jiná než před půl hodinou“. Jsou tu totiž „nové strategické možnosti“, je to „lék, který firma potřebovala“. Investoři tak podle experta budou akcii více sledovat. Předchozí období, které bylo pro ní nepříjemné, by tedy již mohlo skončit.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688