Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  30.03.2023 13:58:00

Kraj chce v Bavoryni vybudovat nový kruhový objezd. Bude žádat o dotace

Řidiči by se měli v Bavoryni na Berounsku dočkat nové okružní křižovatky a přeložky silnice II/605. Dnes projekt schválili krajští radní a zároveň jej zařadili do investičního Zásobníků akcí 2021+. Kraj bude na stavbu žádat dotaci z EU i národních zdrojů. Stavba by měla výrazně ulevit i místním občanům od hlukové a emisní zátěže.

Nový kruhový objezd by měl vzniknout v Bavoryni a navázat na exit 28 dálnice D5. Součástí stavby by měla být i přeložka silnice II/605, kterou však zaplatí majitel nedalekého logistického parku. „Stavět chceme v místě stávající průsečné křižovatky, která je součástí mimoúrovňové křižovatky na dálničním sjezdu. Křižovatkou prochází komunikace II/605 a II/118. Dnes v místě evidujeme vysokou nehodovost, zejména při výjezdu z vedlejších komunikací a odbočení vlevo. Kromě vysokého dopravního zatížení a související hlukové a emisní zátěže, nedodržují šoféři maximální povolenou rychlost a pěší překonání komunikace je vzhledem taktéž velmi obtížné,“ vysvětluje záměr Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Stávající křižovatka bude v rámci rekonstrukce přestavěna na jednopruhovou okružní křižovatku s „bajpasy“, navíc vzniknou dvě nová ramena. První směrem k průmyslovým areálům a druhé nejprve jako staveništní sjezd a následně jako nová přeložka komunikace II/605. Křižovatkou projde i stezka pro pěší a cyklisty spojující Bavoryni se Zdicemi.

Komunikace II/605 bude směrem od Žebráku v místě stávající průmyslové zóny odkloněna pomocí nového jednopruhového kruhového objezdu a dále vedena podél dálnice D5 až k velkému „kruháči“ pod dálnicí v Bavoryni. „Umožníme tak příjezd těžké nákladní dopravy do nově plánovaných skladových hal za průmyslovou zónou, směr Žebrák. Původní průtah obcí bude oddělen od komunikace II/605 mezi jednotlivými kruhovými objezdy a vznikne tak místní obslužná komunikace, kterou bude možné výhledově zrekonstruovat za použití zklidňujících prvků.“

Radní na svém dnešním zasedání schválili zařazení do investičního Zásobníku akcí 2021+. Kraj tak bude na vybudování silniční stavby žádat dotace z národních zdrojů anebo EU. V případě schválení peněz z EU, bude výše dotace ve výši 85 %. Naopak národní zdroje by mohly výstavbu pokrýt ze 100 %. „Předpokládáme, že novinka by měla kraj vyjít na více než 23 milionů korun, celkově však budou náklady vyšší,“ konstatuje Karel Bendl a pokračuje: „Na radě jsme schválili i smlouvu o spolupráci veřejných zadavatelů s majitelem logistického areálu. Ten zařídí kompletní projektovou dokumentaci podle standardů Krajské správy a údržby silnic, a navíc zaplatí přeložku silnice II/605. Další peníze, v případě svého majetku, investuje obec Bavoryně.

Pokud kraj získá potřebné dotace, stavba by měla být hotová v roce 2025.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688