mesto-pisek.cz (Písek)
Z regionů  |  31.03.2023 08:06:35

Festival Pískoviště nabídne program i sochy inspirované antikou

Pískoviště 2022

Každoroční festival dětské radosti Pískoviště letos proběhne o víkendu 12.–14. května. Téma ročníku 2023 bylo volně inspirováno Aristotelovou Poetikou, jeho myšlenkami týkajícími se prostorového básnictví a specifického způsobu vzdělávání. „Jde o uplatnění principu tzv. peripatetické školy, tedy učení při chůzi – při interaktivitě jak fyzické, tak duševní, o objevování věcí v prostředí města,“ vysvětluje dramaturg Pískoviště, scénograf a divadelník Tomáš Žižka.
Na několika stanovištích čekají návštěvníky divadelní představení, performance, dílny nebo hudební vystoupení. Každé zastavení představí hravě a srozumitelně jiného antického filozofa či hlavní myšlenku jeho učení. Návštěvníci tak dostanou možnost potkat například Dionýsa nebo nahlédnout do Platónovy jeskyně. „Pojďme společně hledat stopy antických Athén v jihočeském Písku. Představte si, že mladý Pythagoras v Písku studoval, Homér zde strávil několik letních pobytů v důchodu a Ezop se inspiroval ve Sladovně v Mraveništi,” láká Adam Langer, ředitel Sladovny a druhý dramaturg Pískoviště.
Jedním ze základních pilířů konceptu festivalu, který má již od roku 2019 pod dramaturgickou taktovkou Sladovna, je využití veřejného prostoru bez větších úprav – bez instalace velkých pódií, avšak se zapojením kulis a zákoutí historického centra.
Pískoviště již tradičně propojí umělce z blízka i daleka s místními spolky a jednotlivci, jeho smyslem je společná kreativní práce na programu, sdílení schopností, zážitků a vzájemná inspirace. „Součástí festivalu bude opět rezidenční pobyt několika umělců z různých zemí, kteří budou společně s místními týden před akcí připravovat program na míru městu,“ doplňuje Adam Langer.
Páteční dopoledne bude patřit školám a školkám, na odpoledne jsou naplánované hned dvě vernisáže: zahájení výstavy obřích soch z písku a otevření velké interaktivní expozice věnované smyslu města ve Sladovně. Obří pískové sochy, které každoročně otevírají turistickou sezonu, budou letos vznikat formou sympozia, volně je na základě zadání vytvoří několik umělců. V sobotu se pak Písek promění v jihočeské Athény plné zábavy, poučení, antických myšlenek a her.

Karolína Voráčková, Sladovna Písek
Zodpovídá: Petra Měšťanová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 31.3.2023 / 31.3.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688