mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.03.2023 16:23:00

Generálni tajemník OECD Mathias Cormann v Praze předsatvil nový Hospodářský přehled ČR

Generálni tajemník OECD Mathias Cormann v Praze předsatvil nový Hospodářský přehled ČR

31.03.2023 / 15:48 | Aktualizováno: 31.03.2023 / 16:23

Generální tajemník OECD Mathias Cormann přijel 30. března představit do Prahy nový Hospodářský přehled ČR. Ten se vydává každé dva roky. Přehled vyhodnocuje ekonomickou výkonnost České republiky a zároveň zahrnuje doporučení pro strukturální a politické reformy. Při této příležitosti se Mathias Cormann setkal s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským, premiérem Petrem Fialou a dalšími členy vlády ČR.

Podle Hospodářského přehledu OECD 2023 Česká republika úspěšně doháněla průměrný HDP zemí OECD v předchozích dvou desetiletích. Prudký nárůst cen energií i komodit a zároveň omezení dovozu plynu z Ruska však vyvolaly krizi životních nákladů. Inflace a inflační očekávání enormně vzrostly, k čemuž přispěla i uvolněná makroekonomická politika v letech 2020 a 2021. Míra nezaměstnanosti i přes to všechno zůstává i nadále velmi nízká. Obnovení hospodářského růstu se očekává již v roce 2024. Mělo by postupně dojít k poklesu inflace, avšak ke 2% cíli se ČR přiblíží až ke konci roku 2024. Dosažení inflačního cíle bude záviset na makroekonomické politice, která by dle OECD měla být přísná.

K zajištění dlouhodobé fiskální udržitelnosti je třeba zvážit opatření na příjmové i výdajové straně. Vládní výdaje pomohly zachovat pracovní místa, na druhou stranu však vedly k vysokému deficitu a zvýšení veřejného dluhu. Stárnutí populace povede v budoucnu k prudkému nárůstu veřejných výdajů. Pokud nebude uskutečněna penzijní reforma, bude nutné výrazně zvýšit fiskální příjmy. OECD vidí také prostor pro revizi daňového systému. Daně z příjmu fyzických osob považuje za slabě progresivní a nízké, zatímco zatížení práce, v důsledku značných odvodů na sociální zabezpečení, zůstává vysoké.

Hlavní překážkou růstu je nedostatek pracovních sil, což souvisí nejen se začleněním matek po porodu na trh práce (dlouhá rodičovská dovolená, štědré rodinné dávky, nedostatečná kapacita předškolních zařízení atd.), ale také s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Přehled zmiňuje také špatně nastavenou migrační politiku. Současný vzdělávací systém dle OECD nereflektuje budoucí poptávku po klíčových technických dovednostech. OECD proto doporučuje modernizovat odborné vzdělávání (a adaptovat systém pro celoživotní vzdělávání), čímž se zvýší schopnost ekonomiky přizpůsobit se strukturálním změnám. Zpráva rovněž upozorňuje, že socioekonomický status rodičů silně ovlivňuje školní výsledky dětí. Míra předčasného ukončování školní docházky se v jednotlivých regionech značně liší a kvalita učitelů ve znevýhodněných školách je nízká. OECD proto navrhuje: zrušení předčasného rozřazování žáků, snížení rozdílů v kvalitě škol včetně uzavření malých místních škol a přilákání lepších učitelů do znevýhodněných škol.

Zpráva se věnuje i naplňování klimatické agendy. V posledních třech desetiletích bylo dosaženo významného pokroku ve snižování emisí skleníkových plynů. Jejich intenzita však i nadále zůstává vysoká, jelikož spotřeba energie na m2 patří k nejvyšším v EU. Jedním z důvodu jsou nedostatečné zateplená obydlí. Velký počet domácností je nadále závislý na vytápění uhlím. Efektivní sazby uhlíkové daně patří k nejnižším v OECD, přičemž na různá paliva vztahují daňové výjimky. To má za následek snižování cen pro konečné spotřebitele a omezení pobídky k úsporám energie nebo k přechodu na čistší paliva. OECD proto doporučuje změnit stávající systém regulací a dotací tak, aby vzrostla motivace investovat do zvýšení energetické účinnosti.

Zpracovali: Daniel Hošek, Norbert Hoferica


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688