Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  31.03.2023 16:48:09

Jádrová inflace v eurozóně opět zrychlila (Komentář)

Březnová inflace v eurozóně překvapila mírně směrem dolů, když oproti konsensu (7,1 % y/y) zpomalila výraznějším tempem na 6,9 % z únorových 8,5 % y/y. Pokles jde primárně na vrub vysoké srovnávací základny cen energií, která by i v následujících měsících měla vést ke svižnému poklesu inflace. Zatímco ceny potravin by mohly naopak pokles lehce brzdit. Nicméně většímu zpomalení bude zejména bránit jádrová inflace. Ta v březnu opět zrychlila na rekordních 5,7 % z 5,6 % y/y v únoru. To by mělo opět přidělat vrásky na čela představitelů ECB. Čekáme, že jádrová inflace zůstane nad 5,5 % v H1 23, následovat pak bude její pozvolný pokles ke 4 % do konce roku, což podporuje naše očekávání ohledně nutnosti pokračování razantního tempa utahování měnové politiky ECB. Podle nás depozitní sazba během letošního roku ještě vzroste o dalších 100 bb na 4 %, kde zůstane po delší dobu s ohledem na přetrvávající inflační tlaky. V průběhu týdne finanční trh přehodnotil sázky na další trajektorii sazeb ECB směrem nahoru. Vrchol sazby je zaceněn na úrovni 3,5 % dosažené během léta a následný pokles zhruba na začátku příštího roku. V porovnání se situací před vypuknutím obav v bankovním sektoru se však jedná o očekávání daleko méně utažené měnové politiky.

Středeční zasedání ČNB v obměněné sestavě s novými členy J. Kubíčkem a J. Procházkou dle očekávání nepřineslo změnu v nastavení měnové politiky. Na tiskové konferenci zaznělo, že na příštím zasedání (v květnu) se bankovní rada bude opět rozhodovat mezi stabilitou a zvýšením klíčové repo sazby. Guvernér Michl zároveň považuje současné tržní ocenění předpokládající první snížení sazeb již v horizontu šesti měsíců a v úhrnu pokles o 100 bb do konce roku jako přehnané. V závěru týdne je však obrázek tržního ocenění prakticky identický jako před středečním zasedáním. S ohledem na vývoj tuzemské ekonomiky a postupné odeznívání inflace čekáme, že pokles sazeb by již mohl být na jednacím stole od letošního srpna. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3M0YsUX. Důraz ČNB na silnou tuzemskou měnu spolu s potvrzením odhodlání nadále bránit nadměrným výkyvům jejího kurzu, pomohl české koruně k posílení o 0,8 % v tomto týdnu. V závěru týdne zveřejněný finální odhad tuzemského HDP ukázal stále solidní ziskovost firem a vysokou míru úspor domácností (více zde: http://bit.ly/3zsOPqB).

Euro zažívá relativně úspěšný týden a vůči dolaru si připsalo až 1,2 % v týdenním srovnání. Jak eurové, tak i dolarové sazby během týdne výrazně vzrostly v rozmezí 15-30 bb dle splatnosti. Nicméně k razantnějšímu přecenění směrem nahoru došlo u budoucích kontraktů vázaných na trajektorii sazeb ECB než Fedu, což se projevilo na velmi krátkém konci křivky. Středoevropské měny měly tento týden tendenci posilovat. Kromě české koruny (viz výše) posílil maďarský forint (o 1,1 %) i polský zlotý (o 0,3 %), byť si během týdne prošel výraznější volatilitou.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688