Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  31.03.2023 16:20:28

Bankovní statistika - únor 2023 - úvěrová produkce nadále upadá


Bilanční suma bankovního sektoru vzrostla během února o 0,9 % meziměsíčně na konečných 9 738 mld. . Většinu růstu si připsala položka dluhové cenné papíry v držení bank, ve které přibylo více než 53 mld. (+14,1 % m/m). V meziročním srovnání je objem celkových aktiv vyšší o 2,2 %. 

 

Objem celkových vkladů se zvýšil o 1,6 % meziměsíčně a dosáhl hodnoty 6 643 mld. . V meziročním srovnání udržují vklady stabilní tempo růstu 7,9 %. Z časového hlediska vidíme nejrychlejší růst v krátkodobých termínovaných vkladech (+3,8 % m/m), z hlediska sektorového opět rostly jak vklady nefinančních podniků (+2,6 % m/m), tak obyvatelstva (+0,8 % m/m). To se logicky odrazilo i ve vývoji nad-vkladů, které nadále udržují trend růstu. V celkové sumě nad-vklady poprvé překročily hodnotu 400 mld. , přičemž větší část, zhruba 61 %, tvoří úspory obyvatelstva. Potvrzuje se tím neochota domácností v době nepříznivého ekonomického vývoje sahat do svých úspor, ba právě naopak tendence ještě více šetřit. 

Celkový objem úvěrů v únoru poklesl o 0,1 % meziměsíčně na konečných 4 088 mld. . V meziročním srovnání tempo růstu úvěrů významně zpomaluje, když aktuálně dosahuje hodnoty 4,8 %, přičemž v loňském únoru to bylo 7,8 %. Příčinou únorového poklesu úvěrů bylo především snížení objemu firemních úvěrů (-0,5 % m/m), úvěry obyvatelstva vzrostly jen mírně (+0,2 % m/m). V celkových objemech se tak odráží slabá poptávka po nových úvěrech, ať už ve firemním nebo retailovém segmentu. Objem nových hypotečních úvěrů zůstává přes mírné únorové zvýšení zoufale nízko. Za první dva měsíce letošního roku bylo poskytnuto o 71 % méně hypoték než v roce loňském. Naopak spotřebitelské úvěry nadále udržují stabilní vývoj a ve srovnání s rokem 2022 jich letos bylo poskytnuto již o 1,5 % více. U firemních úvěrů udržovaly v loňském roce produkci nových úvěrů úvěry eurové díky velmi zajímavému rozdílu ve výši úrokové sazby. Ten se však letos rychle stírá. Od počátku roku skokově vzrostla průměrná úroková sazba nových eurových úvěrů z 3,75 % na 5,26 %, přičemž v loňském únoru dosahovala hodnoty 1,13 %. Stále je sice nižší než sazba úvěrů korunových (8,68 %), avšak poptávku po nových eurových úvěrech již znatelně brzdí. 


Autor: Lenka Kalivodová, analytička 
Editor: David Vagenknecht, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688