muni.cz (Masarykova univerzita)
Práce  |  31.03.2023 12:43:14

Nízký plat v neziskovce nebo státní správě? I to vyvracel JobNEST

Nízký plat v neziskovce nebo státní správě? I to vyvracel JobNEST

Konference JobNEST byla pro studenty MU unikátní příležitostí, jak nahlédnout za oponu fungování státní správy a neziskového sektoru a navázat osobní kontakty se zástupci těchto oblastí na pracovním trhu.

JobNEST přiblížil studentům práci v nezisku a státní správě.
JobNEST přiblížil studentům práci v nezisku a státní správě.
Foto: Radek Miča

Možnost udělat si obrázek o skutečné realitě práce ve státní správě a nezisku, poznat odborníky z praxe a dozvědět se o kariérních a dobrovolnických příležitostech měli účastníci konference JobNEST, která se uskutečnila 29. března v Otevřené zahradě v Brně. Akci pořádalo Kariérní centrum MU. Cílem bylo ukázat studentům a absolventům, že neziskový sektor i státní správa jsou pěkná místa pro zaměstnání a že jsou další variantou, kam by se mohli po ukončení školy vydat. Chtěli jsme vysvětlit, jak se k nabídce takových pozic dostat, co je potřeba znát a umět a jaké jsou příležitosti začít, vysvětlila účel konference koordinátorka Anna Veselá.

Moderovanou panelovou diskuzi tvořilo osm bloků. Hned ten první se věnoval mýtům ve státní správě, které ve společnosti panují. Zástupci Policie ČR, Magistrátu města Brna a Odvolacího finančního ředitelství posluchače ujistili, že řeči o nízkých platech či nudné úředničině jsou pouhé fámy a že i v těchto profesích může zaměstnanec popustit uzdu své kreativitě.

Po účasti na diskuzi se tak práci ve státní sféře spousta lidí nebránila. V současnosti pracuji na dohody, ale nemám žádné stálé zaměstnání. Obhlížím, jaké mám možnosti. Státní správa je právě jedna z možností, kde bych třeba mohla najít uplatnění, ale nebráním se ani práci v soukromém sektoru, uvedla účastnice konference Běla.

Letos poprvé se JobNEST konal v Otevřené zahradě.
Letos poprvé se JobNEST konal v Otevřené zahradě.
Foto: Radek Miča

Pro všechny milovníky přírody pak byla připravena diskuze Zájem a životní prostředí nejen jako dobrovolnictví. Účastnící si vyslechli tipy a triky, jak získat práci v neziskové organizaci zaměřené na péči o přírodu, ale i jak se o životní prostředí starat v rámci jiné kariéry. Na otázky odpovídali ti nejpovolanější ve svém oboru: Greenpeace Česká republika, Frank Bold a Nadace Partnerství.

Jelikož studuji enviromentalistiku a sociální pedagogiku, tak bych ráda po studiu našla uplatnění v některé neziskové organizaci zaměřené na životní prostředí nebo popřípadě ve státní správě. Nesouzním totiž se ziskovými firmami, které podle mého názoru mají jiné hodnoty, než které já považuji za důležité, uvedla důvod návštěvy konference studentka Kamila Jenšová.

Oproti předchozím ročníkům si zájemci mohli poslechnout nejen debaty, ale zúčastnit se i některého z workshopů, které byly letos novinkou. Pro studenty MU byl připraven workshop o studentských organizacích MUNIE, Elsa a AIESEC, kde si vysokoškoláci mohli vyzkoušet, jak vypadá firemní kultura dříve, než dostudují.

Na účastníky čekaly debaty i workshopy.
Na účastníky čekaly debaty i workshopy.
Foto: Radek Miča

Ti, kteří uvažovali o práci u Policie ČR, pak mohli navštívit workshop, na němž vedoucí personálního odboru Policie ČR Lenka Jenková hovořila o výhodách zaměstnání ve státní práce, kterou je například garantovaný plat za práci. Neméně zajímavý pak byl workshop o kariéře na Odvolacím finančním ředitelství, primárně zaměřený na studenty a absolventy právnických a ekonomických fakult. Právě mladí a ambiciózní právníci a ekonomové mají zcela jedinečnou příležitost získat na Odvolacím finančním ředitelství schopnosti a zkušenosti při vedení odvolacích řízení, nebo při zastupování tohoto orgánu před správními či nadnárodními soudy.

Přímo na místě mohli také studenti i absolventi zdarma využít možnosti konzultovat svůj životopis s poradci Kariérního centra. Přišla jsem hlavně kvůli tomu, aby mi někdo pomohl sestavit profesionální a reprezentativní životopis. Ten můj je zastaralý a taky moc nevím, co do něj napsat. Kromě konzultace jsem využila i workshop zaměřený na psaní životopisů, uvedla důvod návštěvy čerstvá absolventka MU Eva.

Návštěvníci konference se také zapojili do dobročinné akce, protože mohli přinést oblečení nebo domácí potřeby, které následně putovaly do Ženského vzdělávacího spolku Vesna. Lidé nosí dámská a pánská trička, kalhoty, ale sešlo se nám tady i hodně ručníků, okomentovala donesené věci Laura Pečnerová, která stála u výběrového stánku.

Součástí akce byl i sběr šatstva pro Ženský vzdělávací spolek Vesna.
Součástí akce byl i sběr šatstva pro Ženský vzdělávací spolek Vesna.
Foto: Radek Miča

Kromě workshopů měl letošní JobNEST ještě další novinku. Nekonal se v prostorách fakulty sociálních studií, ale v Otevřené zahradě, kterou provozuje Nadace Partnerství. Líbilo se nám propojení této akce s neziskovkou, která Otevřenou zahradu spravuje. Navíc skýtá větší prostory, takže jsme mohli pozvat více hostů a uspořádat více přednášek než loni, dodala k výběru místa konference Anna Veselá.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688