mzv.cz (MZv ČR)
Zákony a právo  |  30.03.2023 12:39:00

Nový gruzínský zákon o státních zakázkách již nebude cílit pouze na cenu

Nový gruzínský zákon o státních zakázkách již nebude cílit pouze na cenu

30.03.2023 / 12:35 | Aktualizováno: 30.03.2023 / 12:39

Parlament Gruzie v únoru 2023 schválil nový zákon o státních zakázkách, který vytváří předvídatelné a flexibilní prostředí pro zajištění účasti podnikatelských subjektů v zadávacích řízeních a definuje účinné mechanismy pro transparentní nakládání s prostředky v rámci veřejných zakázek. Nová legislativa umožní účast ve veřejných zakázkách v Gruzii českým firmám, které nabízejí kvalitní a technologicky vyspělé výrobky a poskytují záruční a pozáruční servis, ale díky vysoké prvotní ceně doposud nemohly soutěžit s levnými nabídkami konkurentů.

Novelizace si klade za cíl zlepšit racionální a efektivní vynakládání prostředků státního rozpočtu, zvýšit počet podnikatelských subjektů účastnících se veřejných zakázek, podpořit utváření konkurenčního prostředí a zásadně aktualizovat a modernizovat systém zadávání veřejných zakázek v souladu s předpisy a směrnicemi Evropské unie a dalšími mezinárodními standardy. Sbližování gruzínských norem s těmi evropskými napomůže Gruzii připojit se k vícestranné Dohodě o vládních zakázkách (GPA) pod záštitou Světové obchodní organizace (WTO).

Celá oblast zadávání veřejných zakázek projde radikální reformou. Vzniknou nové instituce, které budou mít za cíl sladění veškerých procesů s moderními mezinárodními standardy a vytvoření nového a efektivnějšího systému veřejných zakázek. Samotné označení "státní zakázka" bude nahrazeno pojmem "veřejná zakázka", což přesněji vystihuje široky rámec dané oblasti.

Zákon zavádí nové postupy a nástroje pro zadávání veřejných zakázek, které podpoří konstruktivní a na výsledek orientované aktivity veřejného i soukromého sektoru, což zlepší proces zapojování firem do veřejných zakázek. Pro nákup s využitím soutěžního dialogu a inovativního partnerství bude povinné použít kritérium nejlepšího poměru ceny a kvality. Podle zákona mohou být nově kritéria pro určení nejlepšího návrhu stanovená zadavatelem založena na nejnižší ceně, nejlepším poměru ceny a kvality nebo ekonomické efektivitě. Kritéria pro výběr nejlepší nabídky by tak měla zajistit identifikaci ekonomicky nejvýhodnějšího řešení, což vždy neznamená nejnižší cenu, která je v současnosti jediným kritériem. Pokud jde o nástroje zadávání veřejných zakázek, zákon zavádí nové nástroje, jako je rámcová smlouva a dynamický systém zadávání, které zpružní celý proces a podpoří kontinuitu činnosti zadavatelů.

Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost 1. ledna 2025, lhůty pro implementaci navazujících předpisů jsou stanoveny na roky 2027 a 2029. Certifikace odborníků na veřejné zakázky bude povinná od roku 2029.

Jana Gašparíková, zástupkyně velvyslance


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688