Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.03.2023 11:30:12

Je korekce na bankách racionální?

Natixis si jako řada dalších všímá vývoje v evropském a americkém bankovním sektoru a ptá se, zda je pokles cen akcií bank racionální. Při hledání odpovědi se dívá na ziskovost bank, jejich čisté úrokové marže, vzájemnou propojenost a ztráty spojené s vývojem cen dluhopisů. K čemu dochází?

Následující graf ukazuje vývoj bankovních indexů v USA a v Evropě. Ty na počátku roku mířily nahoru, problémy Silicon Valley Bank ale spustily obavy o vývoj v této části ekonomiky a spolu s tím zamířily dolů i indexy. V eurozóně se tak nyní pohybují na podobných úrovních jako na počátku roku. V USA byla korekce větší:

index banky

Natixis píše, že ziskovost bank je ve Spojených státech vysoká a stabilní a v eurozóně postupně roste. K tomu by ziskovost měla růst s tím, jak se zvyšují sazby. Ohledně ztrát z dluhopisových portfolií pak ekonomové banky tvrdí, že jednoduchá kalkulace založená na velikosti těchto portfolií a změně výnosů naznačuje, že ztráty by měly dosahovat asi 3 % HDP v USA a necelých 8 % v eurozóně.

Takový odhad by ale byl ve skutečnosti hodně nadsazený, protože banky drží přibližně polovinu dluhopisů do doby jejich splatnosti (ne jako cenné papíry určené k dalšímu prodeji). A také se proti ztrátám zajišťují, i když u menších bank mohou v těchto oblastech podle Natixisu existovat větší rozdíly, protože nejsou regulovány na základě Basel III.

Natixis se také domnívá, že riziko nákazy by teď mělo být malé. Ty se totiž podle něj šíří zejména přes trh mezibankovních úvěrů. Jejich objem ale po finanční krizi výrazně klesl, protože banky dostávaly likviditu přímo od banky centrální. Z toho všeho pak Natixis vyvozuje, že pokles cen akcií v bankovním sektoru je nyní dán zejména vyšší averzí k riziku. Jak ale bylo uvedeno, menší banky v USA, oproti bankám větším, neměly povinnost takového zajištění proti ztrátám z cenných papírů.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688