ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  29.03.2023 08:37:16

ČNB dnes ponechá úrokové sazby beze změny

Dnešní měnově-politické zasedání ČNB bude jedním z dalších v řadě, od kterého se vlastně příliš nečeká. Úrokové sazby totiž zůstanou s největší pravděpodobností znovu beze změny na 7 %, jak ostatně naznačovali členové holubičí většiny v bankovní radě. Novinkou by mělo být – ve světle finančních turbulencí posledních týdnů – ujištění centrální banky o stabilitě tuzemského bankovního sektoru, zvláště s přihlédnutím k jeho silné kapitálové a likvidní pozici.

K zachování stabilních úrokových sazeb má tentokrát ČNB minimálně jeden dobrý důvod. Dosavadní vývoj hlavních makro proměnných se nijak významně neodchyluje od únorové prognózy, přičemž případná překvapení působí spíše proti-inflačně. Zatímco inflace dosáhla v únoru 16,7 %, tj. jen tři desetiny procentního bodu nad odhadem ČNB, spotřeba domácností zaostala na konci minulého roku výrazněji za předpoklady (3,3 % vs. 5,5 %). V proti-inflačním směru překvapil ČNB také pomalejší růst mezd v posledním čtvrtletí 2022 (7,9 % vs. 8,3 %).

Nejpříjemnější je z pohledu ČNB vývoj kurzu koruny. Ta byla v posledních třech týdnech značně rozkolísaná, ale dnes již znovu atakuje relativně silné úrovně okolo 23,60 EUR/CZK. A to je pro centrální banku bezpochyby žádoucí, jak ostatně zaznělo od několika členů bankovní rady v čele s Alešem Michlem. Silná tuzemská měna totiž sama o sobě zpřísňuje měnovou politiku – dle odhadu viceguvernérky Zamrazilové až v rozsahu 75bps zvýšení úrokových sazeb.

Dnešní zasedání by dle nás mohlo nabídnout lehké jestřábí překvapení. Je totiž možné, že se bankovní rada rozhodne vymezit vůči korunové výnosové křivce, která aktuálně zaceňuje rychlý a poměrně agresivní pokles úrokových sazeb – začátek cyklu uvolňování měnové politiky předpokládá již v srpnu a do konce tohoto roku počítá se snížením sazeb o přibližně 110bps. Pokud by se ČNB podařilo trhy přesvědčit o její odhodlanosti držet sazby po delší dobu beze změny, pak můžeme očekávat korekci směrem nahoru hlavně na krátkém konci tuzemské výnosové křivky.

Shrnuto, podtrženo, přestože dnes od ČNB nečekáme změnu sazeb, lehké jestřábí překvapení je dle nás ve hře. Naším základním scénářem zůstává první pokles sazeb v posledním čtvrtletí letošního roku, jako riziko nicméně vnímáme variantu dřívějšího startu, a to již na zářijovém zasedání.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688