Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  28.03.2023 14:05:27

TikTok – pravděpodobnost jeho zákazu a důsledky pro odvětví

Před rokem se pravděpodobnost zákazu TikToku pohybovala někde v řádu jednotek procent. Nyní to nemusí být více než 50 %, ale za posledních dvanáct měsíců tato pravděpodobnost výrazně vzrostla. Pro Yahoo Finance to uvedl šéf výzkumu internetových firem v Evercore Mark Mahaney. Vystoupení šéfa TikToku v americkém Kongresu bylo podle experta značně odlišné od vystoupení zástupců firem jako Meta či Apple. V prvním případě šlo totiž zejména o otázku národní bezpečnosti. A s ohledem na současné vztahy mezi USA a Čínou nejde podle experta o téma, které by se nějak rychle vyřešilo.

Mahaney tedy míní, že existuje nezanedbatelná možnost, že TikTok bude skutečně zakázán a v takovém případě by získaly firmy jako Meta, Google či Alphabet. Yahoo k tomu přidalo následující tabulku s výsledky průzkumu týkajícího se oblíbenosti vybraných sociálních sítí a aplikací u amerického spotřebitele:

01
Zdroj: Youtube, Yahoo Finance

Denně podle tabulky používá v USA Instagram 39 % lidí, hned na druhém místě figuruje TikTok s 29% podílem. Mahaney k firmě uvedl, že pro ni má velké uznání, protože evidentně přišla s něčím, co spotřebitele zaujalo. Dodal, že u Facebooku panovaly obavy z toho, že je využíván zahraničními vládami k tomu, aby manipulovaly s veřejným míněním v USA. On sám se ale obecně domnívá, že úvahy o „společenském zdraví sociálních sítí“ jsou často přehnané a dají se aplikovat na média obecně.



TikTok podle analytika stahoval uživatele zejména z Youtube a Instagramu. Jeho případný zákaz by se tak projevil zejména na těchto platformách. „Získal by Google, Meta a v menší míře Snap.“ Za nejlepší akciovou volbu z odvětví přitom Evercore pro tento rok považuje společnosti jako Uber a Netflix. Ten se analytikovi líbí proto, že firma přechází na nový model s nižšími cenami a reklamou.

Mohly by se tak zvýšit průměrné příjmy na uživatele Netflixu i přesto, že ceny klesají, což je v historii firemního sektoru ojedinělé. Analytik také odhaduje, že Netflix nepoškodí snaha o omezení sdílených hesel, naopak by mohla vést k tomu, že se zvýší počet uživatelů. K Uberu expert řekl, že akcie se mu líbí, ale má problém s najetím na nový růstový trend. A určité pochyby v něm budí neustálé otázky klientů na to, co by u tohoto titulu mělo vlastně být katalyzátorem, který jej pohne směrem nahoru.

Zdroj: Yahoo Finance



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688