Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  28.03.2023 11:33:59

Philip Morris ČR: Mírný růst čistého zisku za rok 2022, navržena meziročně stabilní dividenda 1310 Kč/akcii

PMČR dnes reportoval výsledky za rok 2022. Tržby za rok 2022 vzrostly o 11 % r/r na 20 948 mil. díky vyšším objemům zahřívaných tabákových výrobků (HEETs) a silným tržbám ze služeb s růstem o 8,4 % r/r na 2 410 mil. , což bylo podpořeno přesunem výrobních kapacit mateřské společnosti z ukrajinské továrny v Charkově. Tržby naopak negativně ovlivnil pokračující pokles prodaných objemů cigaret.

Celkové prodané objemy tabákových výrobků společnosti poklesly meziročně o 2,7 % r/r v důsledku poklesu o 4,4 % v Česku a růstu o 0,6 % na Slovensku. Pokles objemu v Česku přišel s poklesem tržního podílu o 170 bb na 40,1 %, přičemž celkový trh v ČR z hlediska objemů byl stabilní. Pokles tržního podílu pro PMČR byl způsoben přibližně 13% poklesem objemů cigaret (ovlivněným výpadky ve výrobě, ukončením značky Philip Morris a jejím sloučením s Chesterfield, přesunem spotřebitelů k zahřívanému tabáku), zatímco celkový trh s cigaretami v ČR klesal kolem 5%. Pokles objemů cigaret mírnil růst objemů HEETs s růstem tržního podílu o 2,3 pb na 13,4%. Na Slovensku se podíl HEET zvýšil přes 3pb na 15,5%.

Společnost uvedla, že problémy s dodávkami některých vstupů a hotových výrobků během 1. až 3. čtvrtletí 2022 ovlivnily as 5 % objemu cigaret a 3 % objemu zahřívaných tabákových výrobků. Situace se ve 4Q22 stabilizovala a problémy s dodávkami nyní nejsou viditelné.

Povozní zisk klesl meziročně o 2,8 % r/r na 4 243 mil. i přes 11,5% růst hrubého zisku kvůli silnému růstu prodejních a administrativních nákladů kolem 25%, určitý vliv měl i posilující kurz koruny. Bez vlivu kurzových změn byl pokles EBIT meziročně nižší, na úrovni 1,4%.

Čistý zisk vzrostl o 3,4 % r/r na 3 636 mil. i přes pokles provozního zisku, a to díky silnému pozitivnímu dopadu úrokových výnosů, pramenícího z velké čisté hotovostní pozice těžící z vysokých úrokových sazeb v Česku. Konsolidovaný zisk na akcii byl 1324 . Návrh na dividendu je na meziročně stabilní výši 1310 (což implikuje 7,4 % dividendový výnos a 99 % výplatní poměr). Valná hromada, která bude schvalovat dividendu se bude konat 28. dubna, rozhodný den na dividendu je 10. května.

Výsledky hodnotíme mírně negativně, kdy jsme především očekávali o něco vyšší čistý zisk a vyšší návrh dividendy než meziročně stabilních 1310 /akcii. Oproti našim odhadům byl zisk nižší kvůli silnějšímu růstu provozních nákladů, zatímco tržby byly mírně nad našimi odhady. Výsledky byly negativně ovlivněny některými jednorázovými vlivy jako výpadky dostupnosti surovin, jež by se v roce 2023 neměly opakovat, na druhé straně byly také silně pozitivně ovlivněny výrazně vyšším úrokovým výnosem, kde lze do budoucna čekat také jeho pokles s poklesem úrokových sazeb ČNB. Z dlouhodobého hlediska bude letos podstatné sledovat jaká bude konečná podoba návrhu na zvyšování tabákových spotřebních daní v ČR v dalších letech. Poslední informace hovoří o 5-10% ročním růstu zdanění, což by dále tlačilo na pokles objemů prodejů cigaret, jež by nemusel být kompenzován růstem tržního podílu HEETs. Firma v roce 2023 také očekává růst cen energií. Celkově firma bude i v roce 2023 čelit náročnému prostředí a nevidíme moc důvodů podporujících letos akcie firmy výrazněji výše. Dividendový výnos je nicméně nadále solidní a vidíme jeho udržení nad 7% (vůči aktuální ceně akcií) i výhledově.
Jan Šafránek, analytik České spořitelny

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688