ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  27.03.2023 11:45:40

Komise připravuje pokyny ohledně zneužívání dominantního postavení chováním vylučujícím konkurenci a upravuje pokyny k prioritám v oblasti prosazování antimonopolního práva - Antimonopolní pravidla

Evropská komise zveřejnila výzvu k předložení faktických podkladů, kterou chce získat zpětnou vazbu k zahájení procesu přijímání pokynů ohledně zneužívání dominantního postavení chováním vylučujícím konkurenci. Současně s ní zveřejnila sdělení (s přílohou), kterým se mění pokyny z roku 2008 k prioritám Komise v oblasti prosazování antimonopolního práva, pokud jde o zneužívání dominantního postavení chováním vylučujícím ostatní soutěžitele.

Dnešní balíček je první významnou politickou iniciativou v oblasti pravidel týkajících se zneužívání dominantního postavení (článek 102 Smlouvy o fungování Evropské unie, SFEU) od roku 2008. Jeho cílem je zajistit, aby pravidla týkající se zneužívání dominantního postavení byla jasná, účinná a aby byla důsledně uplatňována ve prospěch evropských spotřebitelů a celého hospodářství.

Pokyny ohledně zneužívání dominantního postavení chováním vylučujícím konkurenci

Článek 102 SFEU je jednou z mála oblastí evropského práva hospodářské soutěže, jehož uplatňování neupřesňují žádné pokyny. Prosazování tohoto ustanovení je však klíčové pro to, aby hospodářská soutěž fungovala účinně a aby z ní spotřebitelé měli užitek. Komise proto dnes zveřejňuje výzvu k předložení faktických podkladů s cílem přijmout pokyny k uplatňování článku 102 SFEU s ohledem na chování vylučující konkurenci.

Cílem iniciativy je zamyslet se nad judikaturou soudů EU i nad rozsáhlými zkušenostmi, které Komise získala při prosazování článku 102 SFEU. Pokyny se zaměří na zvýšení právní jistoty ku prospěchu spotřebitelů, podniků, vnitrostátních orgánů pro hospodářskou soutěž a soudů.

Všechny zúčastněné třetí strany mají nyní čtyři týdny na to, aby se k výzvě k předložení faktických podkladů vyjádřily. Komise počítá, že návrh pokynů pro účel veřejné konzultace zveřejní do poloviny roku 2024 a pokyny pak přijme v roce 2025. Po jejich přijetí Komise zruší pokyny z roku 2008 k prioritám v oblasti prosazování antimonopolního práva ve znění dnešního sdělení.

Další informace včetně toho, jak vložit příspěvek, najdete zde.

Sdělení, kterým se mění pokyny k prioritám v oblasti prosazování antimonopolního práva

Do doby, než budou přijaty konečné pokyny, Komise vysvětlí, jak sama přistupuje ke stanovení, zda je třeba případ chování vylučujícího konkurenci řešit prioritně.

Proto přijala sdělení, kterým se mění relevantní části pokynů z roku 2008. Ve sdělení je například vyjasněno, že na trzích vyznačujících se síťovými účinky nebo jinými velkými překážkami vstupu může Komise prošetřovat praktiky dominantního podniku, jež jsou schopny vyloučit konkurenty, kteří (dosud) nejsou tak efektivní jako dominantní podnik. Dále je ve sdělení upřesněno, že Komise může prošetřovat případy, kdy dominantní podnik ukládá nespravedlivé podmínky přístupu ke konkrétnímu vstupu (tzv. „konstruktivní odmítnutí dodat“), i když neexistují důkazy o tom, že je takový vstup nezbytný.

Změny navazují na značný pokrok v judikatuře soudů EU k článku 102 SFEU, a tudíž i praxe Komise v oblasti prosazování antimonopolních pravidel, a zohledňují také vývoj na trhu. Cílem sdělení je v souladu se zásadou řádné správy zvýšit transparentnost zásad, na nichž stojí priority Komise v oblasti prosazování antimonopolních opatření v souvislosti se zneužívajícím chováním vylučujícím konkurenci.

Souvislosti

Článek 102 SFEU zakazuje zneužívání dominantního postavení, které by mohlo ovlivnit obchod uvnitř EU a bránit hospodářské soutěži nebo ji omezovat. Provádění tohoto ustanovení se řídí antimonopolním nařízením (nařízení Rady č. 1/2003), které mohou uplatňovat i vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž.

Dne 5. prosince 2008 přijala Komise sdělení Pokyny k prioritám Komise v oblasti prosazování práva při používání článku 82 Smlouvy o ES [nyní článek 102 SFEU] na zneužívající chování dominantních podniků vylučující ostatní soutěžitele. Pokyny z roku 2008 stanoví priority Komise v oblasti prosazování práva, pokud jde o zneužívání dominantního postavení podniků v podobě chování vylučujícího konkurenci. Jejich účelem bylo zajistit větší jasnost a předvídatelnost obecného rámce, v němž Komise analyzuje, zda by se některé případy chování vylučujícího ostatní soutěžitele měly řešit prioritně. Tyto pokyny přispěly k podpoře přístupu zaměřeného na možné účinky údajného zneužívajícího chování prostřednictvím analýzy dynamiky trhu (tzv. „přístup založený na účincích“).

Od přijetí pokynů z roku 2008 vydal Soudní dvůr Evropské unie 32 rozsudků týkajících se zneužívajícího chování vylučujícího ostatní soutěžitele. Tato bohatá judikatura podpořila na účincích založený přístup Komise k článku 102 SFEU a podstatně vyjasnila působnost antimonopolních pravidel.

Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž dnes rovněž zveřejňuje informační dokument „Dynamický a schůdný na účincích založený přístup k článku 102 SFEU“, který blíže vysvětluje nejen pozadí iniciativy k sepsání nových pokynů, ale i změny stávajících pokynů z roku 2008, které plynou ze sdělení.

Tento informační dokument konkrétně zdůrazňuje, jak judikatura soudů EU vyjasnila hmotněprávní standard pro použití článku 102 SFEU, a obšírně informuje o konkrétních tématech, např. o pojmu protisoutěžní uzavření trhu, o uplatnění kritéria „stejně výkonného soutěžitele“ na ceny a náklady, o testu použitelném na určité typy odmítnutí dodat a o kvalifikování stlačování marží jako samostatné kategorie zneužívání dominantního postavení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688