Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  28.03.2023 09:12:19

Pražská burza posílila o 0,6 %, o úroveň 1 000 Kč bojoval ČEZ - ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza -Index PX: 1,298 bodů (+0.6% d/d); objem: 509 mil.

Obchodování na evropských trzích se v pondělí neslo v pozitivním duchu. Indexy krátce po otevření téměř polovinu zisků odmazaly, postupně se však vrátily téměř na denní maxima. Nejlépe se dařilo automobilkám a farmaceutickým společnostem, tyto sektory posílily shodně o 1,9 %. Celkově si souhrnný index Stoxx 600 připsal 1,1 %. Kupci se po pátečních výprodejích, kdy strach vyvolal růst CDS Deutsche Bank, vrhli na zlevněné banky. DB si tak nakonec polepšila o více jak 6 %. Pozitivní náladu podpořil také nečekaný nárůst německého indexu podnikatelského klimatu Ifo.

Pražská burza posílila o 0,6 %. O úroveň 1 000 bojoval ČEZ, aby nakonec uzavřel 0,5 % v plusu na 1 007 . Este Group se přiblížila k 660 a nakonec uzavřela na 678 . Návrat investorů nicméně nebyl tak ostrý, jak jsme viděli při poslední výprodejové vlně. Komerční banka si připsala 0,89 % na 681 .

USA - Dow Jones: 32,432 (+0.6%); S&P500: 3,978 (+0.2%); Nasdaq: 11,769 (-0.5%)

Akcie na Wall Street navázaly na páteční růst a vstoupily i do nového týdne v lehce zelených číslech (S&P 500 +0,16 %; 3 977,53 b.). Výjimku tvořil pouze technologický Nasdaq, který reagoval negativně na rostoucí výnosy na dluhopisech.

Na trzích se opět zvedá pravděpodobnost zvýšení sazeb Fedem na květnovém zasedání o 25 b. b. Pondělní seance postrádala výraznější kurzotvornou zprávu a investoři tak vzali s povděkem kladné hodnoty akcií regionálních bank (First Republic +11,81 %; 13,82 USD). Vítězem dne se staly akcie spol. First Citizens (+53,7 %; 895,61 USD), která oznámila nákup části aktiv zkrachovalé Sillicon Valley.

Prozatímní uklidnění nejen ve finančním sektoru přilákalo na trhy také kupce na ropě (WTI +5,4 %; 73 USD). S rostoucími výnosy na dluhopisech se naopak prodávalo zlato (-1,05 %; 1 957,5 USD). Z makrodat investory mírně zklamal větší pokles průmyslové aktivity v oblasti dallaského Fedu za březen.

Komentář k devizovému trhu

Vstup do nového týdne byl pro středoevropské měny nevýrazný. Koruna k euru mírně oslabila, většinu dne se obchodovala nad úrovní 23,7 CZK/EUR, nakonec zavřela na 23,75. Ostatní měny v regionu zůstaly v pondělí úplně bez větších změn.

Velmi klidné obchodování měl také eurodolarový trh, který se držel těsně poblíž 1,077 USD/EUR. Trh bez reakce dopoledne přešel lepší výsledky indexu Ifo, který měří sentiment mezi firmami v Německu. Následně koruna k dolaru se obchodovala kolem 22,0 CZK/USD.

Kalendář – významné události

14:00 – Maďarsko: rozhodnutí centrální banky MNBúrokové sazby
15:00 – USA: ceny nemovitostí (leden)
16:00 – USA: M. Barr (místopředseda Fedu) vystoupí v Senátu k finanční stabilitě

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688