Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.03.2023 17:25:00

Sazby rostou, výnosy dluhopisů také, ale náklad dluhového financování je stále extrémně nízko. Co to znamená pro akcie?

Akciové trhy se většinou věnují několika málo tématům, tím dominujícím jsou již řadu čtvrtletí sazby. Zejména to, na jakých úrovních se usadí a na jak dlouho. Trochu překvapivé pak může být, že sazby hodnotu akcií přímo neovlivňují. Neměly by se trhy věnovat něčemu jinému? Třeba výnosům na dluhopisech a také nákladu dluhového financování firem? Jak je tomu s nimi nyní?

Vezměme si v krátkosti základní fundamentální rámec: Hodnota akcie je dána současnou hodnotou hotovosti, kterou bude svému vlastníku přinášet. Pokud bude tedy akcie vynášet 10 dolarů ročně a požadovaná návratnost je 10 %, hodnota akcie 100 dolarů (10/10 %). Pokud by těch 10 dolarů mělo růst ročně o 2 %, hodnota akcie je 125 dolarů (10/(10 % - 2 %). A podobně. Sazby tu nikde přímo nejsou. Pokud se bavíme o jejich významu, hovoříme zejména o tom, z čeho je složených oněch 10 % požadované návratnosti: Z bezrizikových výnosů a rizikové prémie.

Za bezrizikové výnosy jsou obvykle brány výnosy desetiletých vládních dluhopisů. Existují argumenty pro a proti, ale asi nikdo nenavrhuje, aby za ně byly brány sazby Fedu. Ty tak do požadované návratnosti vstupují přes to, jak ovlivňují právě výnosy dluhopisů (popřípadě rizikové prémie). Následující graf konkrétně ukazuje, jak se dlouhodobě vyvíjely výnosy oněch desetiletých obligací. K tomu přidává jednu zajímavou proměnnou, kterou jsou náklady financování dluhem:
05
Zdroj: Twitter

Výnosy desetiletých vládních dluhopisů se nyní pohybují kolem 3,5 %, naposledy tomu tak bylo před více než deseti lety. Tehdy se ale valuace amerického trhu pohybovaly mnohem níže, než nyní – viz černá křivka v následujícím grafu s mixem různých PE. Z onoho fundamentálního pohledu to znamená, že nyní by měly být mnohem níže rizikové prémie a/nebo mnohem výše růstový výhled (výhled budoucí ziskovosti a toku hotovosti). Ani jedno není přímo pozorovatelné, jednu proměnnou lze odvodit jen s předpokladem ohledně druhé. Říci ale můžeme na základě výše uvedeného (opět) to, že celkový optimismus (náklonnost k riziku a očekávání) je nyní hodně vysoko:
06
Zdroj: Twitter

Zítra se podíváme na pohyb a relevanci oné druhé v grafu zobrazené proměnné, kterou je náklad dluhového financování. Který se stále drží na extrémně nízkých hodnotách.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688