cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  27.03.2023 13:35:56

Cena ropy Brent po většinu února klesala, v polovině března pak prudce propadla v důsledku turbulencí v bankovním sektoru - Globální ekonomický výhled březen 2023 - Ropa


komodity GOV březenb 2023
Cena ropy Brent po většinu února klesala, v polovině března pak prudce propadla v důsledku turbulencí
v bankovním sektoru. Cena ropy Brent na začátku února vzrostla v obavách z možného výpadku ruských dodávek, poté ale po většinu měsíce klesala z důvodu slabé poptávky rafinérií, které ve většině regionů zahájily období sezonní údržby.
Zároveň odezníval optimismus ohledně rychlého oživení čínské ekonomiky a naopak sílily obavy zdalšího zvyšování úrokových sazeb centrálních bank, které by kromě ekonomického růstu tlumilo i poptávku po ropě. Řadu týdnů rostoucí zásoby ropy v USA tlačí dolů cenu ropy WTI, což posiluje její vývoz na světové trhy. Ceny komodit obecně snižoval i posilující dolar. IEA uvádí, že přebytek ropy na trhu trvá již tři čtvrtletí a globální zásoby jsou nejvýše za 18 měsíců.
Agentura očekává, že teprve s výraznějším zesílením poptávky z Číny ve druhém pololetí letošního roku se trh dostane do deficitu, což někteří analytici považují za důvod, proč by cena ropy koncem roku mohla vzrůst nad 100 USD/barel. Naopak EIA vidí vývoj opačně. Dle její březnové předpovědi by se ceny ropy do poloviny roku měly udržovat výše díky silné aktivitě rafinérií, které se budou snažit využít vyšších marží v důsledku výpadku dodávek motorové nafty z Ruska. Poté by již měl přebytek ropy na trhu vést k poklesu cen ropy. Aktuálně je však vývoj na trhu s ropou ovlivněn především nejistotou způsobenou turbulencemi v bankovním sektoru v USA a Evropě. Cena ropy Brent tak v polovině března prudce propadla pod hranici 75 USD/barel. Pokud by tento stav trval déle, očekává se reakce (snížení těžby) ze strany aliance OPEC+.

Tržní křivka z poloviny března (ještě před krachy bank) se posunula dále nepatrně směrem dolů. Zůstala mírně klesající a signalizovala cenu ropy Brent koncem letošního roku cca 79 USD/barel a 74,5 USD/barel koncem roku 2024.
Prakticky shodnou trajektorii očekává i předpověď EIA. Naopak březnový CF nadále předpokládá cenu ropy Brent jak v tříměsíčním, tak ročním horizontu poblíž 85 USD/barel.


Zdroj: Bloomberg, IEA, EIA, OPEC, výpočty ČNB.
Poznámka: Cena ropy na ICE, průměrná cena plynu v Evropědata Světové banky. Budoucí ceny ropy a plynu (šedá oblast) jsou odvozeny z futures kontraktů. Komerční zásoby ropy v zemích OECD – odhad IEA. Produkce a těžební kapacity kartelu OPEC – odhad EIA.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688