mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.03.2023 13:12:00

Český výrobce brzdových systémů DAKO-CZ boduje v Indii

Český výrobce brzdových systémů DAKO-CZ boduje v Indii

27.03.2023 / 13:07 | Aktualizováno: 27.03.2023 / 13:12

Indie má 4. největší železniční síť na světě a v roce 2031 chce dosáhnout roční přepravní kapacity 12 miliard cestujících. Velké ambice však kladou vysoké nároky na rozvoj a modernizaci železniční sítě a souprav, včetně rostoucí míry využití špičkových technologií. Rostoucí poptávka po technologiích v sektoru železniční a kolejové dopravy v Indii vytváří obrovské příležitosti pro české originální výrobce, jako je například společnost DAKO-CZ. S tamními obchodními partnery rozjela výstavbu dvou indických továren. Výroba brzdových systémů a komponentů v Indii musí splňovat nejpřísnější evropské a světové standardy, které je třemošnická společnost schopna nabídnout. I to je jeden z důvodů, proč poptávka po výrobcích DAKO-CZ na indickém trhu narůstá.

Český výrobce brzdových systémů pro vlakové soupravy z Třemošnice na indickém trhu působí již od roku 2006, původně pouze prostřednictvím dovozu výrobků z ČR. Postupně však společnost DAKO-CZ založila s tamními partnery dceřiné společnosti a etablovala se na indickém trhu natolik, že začala získávat stále významnější zakázky. V roce 2021 například získala kontrakt na dodávku brzdových zařízení pro celkem 760 vozidel typu LHB. Rok 2023 je pak pro DAKO-CZ v Indii významným milníkem - ve spolupráci s místními partnery zprovozňuje dva nové výrobní závody. V budoucnu se zde budou vyrábět brzdové systémy a komponenty právě pro indický trh. Po nájezdu nových výrobních kapacit DAKO-CZ v Indii by se měl obrat české společnosti na indickém trhu zvýšit.

To ilustruje obrovský potenciál indického trhu a rapidní tempo rozvoje železniční dopravy v Indii. Zároveň příběh DAKO-CZ ukazuje, že je k úspěchu zapotřebí přizpůsobit se indickým požadavkům na technologický transfer a lokalizaci výroby v Indii (vládní politika Made in India). Požadavky na indický původ komponentů a systémů v tendrech indických železnic se v současnosti pohybují v rozmezí 20 – 50 % v závislosti na příslušné kategorii systémů, do budoucna však budou požadavky na domácí původ systémů čím dál přísnější. Výroba v Indii je tak již dnes de-facto předpokladem a nutností pro úspěch českých exportérů na zdejším trhu.

Vzhledem k velkým obchodním příležitostem pro dodavatele železničních technologií v Indii zorganizovala česká ambasáda v Dillí v říjnu 2022 úspěšnou podnikatelskou misi, které se zúčastnili hlavní čeští výrobci pod hlavičkou Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI). V podnikatelské delegaci vedené velvyslankyní Eliškou Žigovou byly zastoupeny i jiné české společnosti, které do Indie dodávají komponenty pro výrobu kolejových vozidel. Kromě podobných misí realizovaných velvyslanectvím se mohou zájemci o indický trh zúčastnit například velkých veletrhů železničního průmyslu, jako je například 15. ročník International Railway Equipment Exhibition (IREE) v říjnu 2023 v Dillí.

Jakub Jaroš, ekonomický diplomat, Zastupitelský úřad ČR v Dillí


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688