Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  27.03.2023 11:05:50

Týdenní zprávy 20.03.2023 - 24.03.2023

Klíčové události a ukazatele

CZ - Souhrnný indikátor důvěry v březnu vzrostl o 2,2 bodu m/m na hodnotu 95,2
EZ - Kompozitní index PMI v březnu předběžně vzrostl na 54,1 z únorových 52 bodů
PL - Maloobchodní tržby v únoru poklesly o 4,1 % m/m a o 5,0 % r/r
US - Americký Fed zvýšil hlavní úrokovou sazbu o 0,25 p. b. do rozmezí 4,75 - 5,00 %

Očekávané události a ukazatele

CZ - Zasedání bankovní rady České národní banky
DE - Index podnikatelského klimetu Ifo (březen)
EZ - Index spotřebitelských cen HICP (březen) - předběžný odhad
US - Jádrová PCE inflace (únor)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje

Úrokové sazby

Vývoj EUR/CZK

 • Z pohledu koruny byl tento týden ve znamení velkého obratu. Nervozita na finančních trzích v průběhu týdne postupně vyprchávala a na trhy se vracel optimismus. Koruna na to reagovala postupným posílením až na úroveň 23,60 CZK/EUR v pátek brzy ráno a de facto vymazala všechny ztráty, které si připsala od peripetií se švýcarskou Credit Suisse. Nervozita na trzích však nekončí, protože v pátek ráno zároveň probleskla informace, že americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credite Suisse a UBS, zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím. Výprodejům navíc čelí německá Deutsche bank. V kombinaci se smíšenými březnovými daty PMI ve výrobě tak koruna začala od pátečního rána opět prudce oslabovat a zkraje pátečního odpoledne se pohybovala v blízkosti hladiny 23,70 CZK/EUR. Jasně se tak ukazuje, že převažující sentiment na finančních trzích bude i v závěru března hlavním hybatelem vývoje koruny a je tak nutné zatím i nadále počítat s vysokou volatilitou. 

• Domácí makroekonomický kalendář byl v tomto týdnu téměř prázdný. Za pozornost stál alespoň březnový souhrnný indikátor důvěry, který oproti únoru vzrostl o 2,2 bodu na hodnotu 93,9. Zatímco podnikatelská důvěra v březnu vzrostla (+2,7 bodu m/m), tak spotřebitelská důvěra mírně poklesla (-0,6 bodu m/m). 

• Detailnější pohled ukazuje, že mezi podnikateli vzrostla důvěra v průmyslu a v obchodě, zatímco ve stavebnictví a ve vybraných službách došlo k jejímu poklesu. Pozitivem je, že podnikatelé v průmyslu nově počítají s výrazným zvýšením očekáváné výrobní činnosti v následujících třech měsících. Obratem je však třeba dodat, že konkrétně tento ukazatel (očekávaný vývoj výrobní činnosti) je velmi volatilní a v březnu nebyl doprovázen výraznějším zlepšením v hodnocení současné poptávky. Rovněž i březnová data PMI z výroby ve Francii a v Německu nebyla úplně povzbudivá. Pokud jde o spotřebitelskou důvěru, tak ta po předchozím silném růstu (leden a únor) v březnu mírně poklesla. Podle nás se tak potvrzuje, že růst spotřebitelské důvěry na začátku roku je nutné vnímat nikoliv jako nárůst optimismu mezi domácnostmi, ale jako korekce přílišného pesimismu z druhé poloviny loňského roku. K tomu, že by v nejbližších měsících spotřebitelská důvěra dále rychle rostla, zůstáváme skeptičtí.

Hlavní domácí makro událostí je v příštím týdnu zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB). Zatímco zasedání Evropské centrální banky a amerického Fedu již proběhla, tak bankovní rada ČNB zasedá až v příštím týdnu, konkrétně ve středu 29. března. Bylo by však obrovským překvapením pokud by ČNB udělala něco jiného, než ponechala úrokové sazby beze změny, tj. hlavní sazbu na 7 %. Naposledy přitom ČNB zvyšovala sazby loni v červnu a letos v únoru navíc bankovní radu opustil M. Mora, který s T. Holubem jako jediný dlouhodobě hlasoval pro vyšší sazby. Jediným „jestřábem“ v bankovní radě tak nyní zůstává právě T. Holub. Předpokládáme, že noví členové bankovní rady, J. Kubíček i J. Procházka, budou hlasovat pro stabilitu sazeb. V příštím týdnu se nic nebude měnit ani na kvazi kurzovém závazku ČNB, tj. ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Pro doplnění, naposledy ČNB intervenovala loni v říjnu. S prvním mírným snížením sazeb ze strany ČNB lze podle nás i nadále počítat nejdříve letos ve 4. čtvrtletí, pokud se tedy nestane nic mimořádného.


Vývoj USD/CZK

 • Obchodování koruny vůči americkému dolaru bylo v tomto týdnu charakterizováno vysokou volatilitou. Koruna nejprve prudce posilovala – kombinace vývoje na EURCZK a EURUSD až k úrovni 21,70 CZK/USD. Nárůst rizikové averze v pátek ráno však korunu rychle vrátil k hranici 22 CZK/USD. Převažující sentiment na finančních trzích bude i v závěru března hlavním hybatelem vývoje koruny a je tak nutné zatím i nadále počítat s vysokou volatilitou.


Vývoj PLN/CZK

 • Koruna vůči zlotému v tomto týdnu posílila a obchodování se přeneslo k hladině 5,05 CZK/PLN.

• Tento týden byl bohatý na makroekonomické statistiky z polské ekonomiky. Průmyslová produkce v únoru vzrostla o 0,9 % m/m a poklesla o 1,0 % r/r. Zajímavé je, že reálná čísla z polského průmyslu mají poměrně značné zpoždění za indexem PMI. Zatímco index PMI signalizoval slabé výsledky průmyslu pro druhou polovinu loňského roku a v letošním roce oživení, tak výsledek je takový, že průmysl naráží na dno v 1. čtvrtletí. Polský maloobchod se v průběhu loňského roku držel i s ohledem na příhraniční nákupy velmi solidně, ale v posledních měsících bylo přeci jen patrné zjevné zhoršení tržeb. Maloobchodní tržby v únoru konkrétně poklesly o 4,1 % m/m a o 5,0 % r/r, což naznačuje pokles spotřeby domácností v 1. čtvrtletí. Vzhledem ke stále velmi vysoké inflaci a poklesu reálných mezd očekáváme, že oživení spotřeby domácností v průběhu letošního roku bude jen velmi pozvolné.

• Z dalších zveřejněných statistik stála za pozornost vyšší výrobní inflace (v únoru 18,4 % r/r a v lednu revize na 20,1 % r/r). Oproti tržnímu konsenzu v únoru zrychlil i růst mezd v soukromém sektoru (13,6 % r/r), což je v kombinaci s PPI inflací a vyšší jádrovou inflací argument pro pomalejší odeznívání vysoké inflace v Polsku. Poptávka firem po zaměstnancích se snižuje (v únoru zvolnění růstu zaměstnanosti na 0,8 % r/r).


Vývoj USD/EUR

• Na hlavní měnovém páru bylo v tomto týdnu hodně živo. V první polovině týdne euro opatrně posilovalo a ve středu večer po zasedání americké centrální banky (Fed) prudce posílilo na úroveň 1,09 USD/EUR. Euro se tak dostalo na nejsilnějšího hodnoty od začátku letošního února. Během čtvrtku a následně pak především v pátek dopoledne si však euro prožilo volný pád poté, co se na trhu objevila informace, že americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credite Suisse a UBS (ale i další banky), zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím. Zkraje pátečního dopoledne se tak obchodovalo na úrovni 1,075 USD/EUR. Je zřejmé, že sentiment na finančních trzích je nyní mimořádně důležitým hýbatelem vývoje na eurodolaru. Nervozita se navíc točí primárně kolem finančního sektoru, který má mimořádný potenciál obrátit vývoj na trzích o 180 stupňů během velmi krátké doby. A v neposlední řadě prudký růst úrokových sazeb ze strany centrálních bank ještě přilévá v tomto směru olej do ohně.
• Hlavní makro událostí v tomto týdnu bylo bezpochyby středeční zasedání americké centrální banky (Fed). Fed v souladu s předpoklady zvýšil hlavní sazbu o 25 bodů do rozmezí 4,75 – 5 %, což je nejvýše od září 2007. A ve 2. čtvrtletí ještě nelze vyloučit mírné zvýšení sazeb - na základě nové prognózy Fedu do rozmezí 5 – 5,25 %. Je ale zřejmé, že další výraznější zvyšování sazeb (až k 6 %) v USA je již vzhledem k problémům v americkém finančním sektoru krajně nepravděpodobné a cyklus utahování měnové politiky je téměř na konci. A to není dobrá zpráva pro dolar. Na druhé straně však Fed stále působí velmi odhodlaně bojovat proti vysoké inflaci a s úrokovými sazbami je nyní velmi vysoko. A tuto skutečnost podle nás finanční trh dlouhodobě podceňuje.

• Šéf Fedu J. Powell během tiskové konference navíc prohlásil, že neočekává, že by se měly letos sazby začít snižovat. Americký bankovní systém je podle něj odolný, ale současný vývoj v bankovním sektoru patrně povede k horšímu přístupu ekonomických subjektů k úvěrům a k omezení ekonomické aktivity. Výraznějších změn nedoznala kromě HDP (letos +0,4 % a v r. 2024 +1,2 %) ani nová prognóza Fedu. V souhrnu podle nás rozhodnutí Fedu nepůsobilo zdaleka tak holubičím dojmem, jak část trhu očekávala a k dalšímu udržitelnému posilování eura proto zůstáváme i nadále skeptičtí. 

 Informace obsažené v tomto dokumentu jsou poskytovány společností AKCENTA CZ a.s. a slouží výhradně pro informační účely. Nejedná se o žádnou pobídku k nákupu či prodeji měn, finančních nebo kapitálových nástrojů. AKCENTA CZ a.s. poskytuje tyto informace v dobré víře ze zdrojů, které považuje za důvěryhodné. Zároveň nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti nebo úplnosti těchto informací a nepřebírá za obsah těchto informací žádnou právní zodpovědnost ani za případnou ztrátu nebo škodu, kterou by klient mohl utrpět. Bez předchozího souhlasu AKCENTA CZ a.s. nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. (c) AKCENTA CZ a.s.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

06.04.2023Týdenní zprávy 03.04.2023 - 06.04.2023 Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
24.03.2023Kurzovní lístek ČNB na pátek 24.03.2023 Redakce (Kurzy.cz)
24.03.2023Graf dňa - EURGBP (24.03.2023) X-Trade Brokers (XTB)
24.03.2023Ranné zhrnutie (24.03.2023) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688