Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.03.2023 07:25:00

Svět se mění a švýcarské banky by se měly změnit s ním - Víkendář. John Mack stál v čele Credit Suisse a také Morgan Stanley, nyní na Bloombergu hovořil o svém pohledu na dění v bankovním sektoru a kolem Credit Suisse.

John Mack stál v čele Credit Suisse a také Morgan Stanley, nyní na Bloombergu hovořil o svém pohledu na dění v bankovním sektoru a kolem Credit Suisse. Připomněl, že švýcarské banky bývaly privátními institucemi, které podle bankéře měly globální výhodu pramenící z jejich uzavřenosti. Obraceli se k nim takklienti, kterým přístup švýcarských bank vyhovoval. Ale „svět se změnil a švýcarské banky se musí změnit s ním“.

Mack zavzpomínal na své působení v čele Credit Suisse. Dozorčí rada banky mu prý říkala, že je nejarogantnější člověk, kterého zná, a on zase její členy označoval za nehloupější lidi, které zná on. Byla to doba, kdy Mack prosazoval v CSFB řadu změn. A ty by měly pokračovat, protože finanční služby „by měly být založeny na důvěře, ne na tom, že jsou peníze ukrývány na různých místech.“

Investiční banka by podle Macka měla být otevřená a měla by generovat odpovídající návratnost u aktiv, které spravuje. Její podnikatelský model by tedy neměl stát na uzavřenosti a službám „lidem z celého světa, kteří chtějí ukrýt své peníze.“ Takový přístup podle experta dlouhodobě poškozuje konkurenceschopnost švýcarských bank.

Po převzetí Credit Suisse bankou UBS by podle Macka mělo dojít k tomu, že v nové entitě budou pracovat ti nejlepší z obou bank. A cílem bude návratnost aktiv, ne bankovní tajemství a na něm založený model. V souvislosti se současnými tenzemi v americkém bankovním sektoru pak Mack řekl, že jak banky, tak regulátoři zlepšují svůj management rizika a bude pokračovat trend směrem k méně rizikovým aktivitám. Cílem každé banky by přitom měla být důvěra, tudíž schopnost ustát případné větší ztráty.

Mack odešel z Morgan Stanley v roce 2001 a vrátil se do vedení této banky v roce 2005. Jejím ředitelem byl i v turbulentních časech finanční krize. Na Bloombergu odpovídal na dotaz, co je třeba na to, aby někdo byl schopen vést takovou firmu i v náročné době. Mack odpověděl, že „se mu chce říci, že je to hloupost.“ Pak se rozpovídal o tom, že v době finanční krize si sám nebyl jistý tím, zda dovede vše zvládnout, ale snažil se před svými lidmi vypadat klidně. A podle Macka je dobré mít kolem sebe pár lidí, kterým lze důvěřovat. Kteří tedy nebudou nikde vykládat, že on sám toho má dost, zároveň mu však budou nastavovat zrcadlo a argumenty tam, kde s ním nesouhlasí.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688