Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.03.2023 08:17:00

Být akcionářem banky a mít u ní vklad jsou dvě rozdílné věci, ale u obou nakonec rozhoduje to samé - Víkendář

Profesor ekonomie na NYU Stern Lawrence J. White hovořil na Yahoo Finance o převzetí CSFB bankou UBS. Podle něj byla Credit Suisse během posledních desetipatnácti let špatně vedená. Pokud něco takového nastává u běžné firmy, je to problém pro její akcionáře, někdy i pro zaměstnance. V případě bank mohou být ale následky širšího rázu, protože jsou součástí celého bankovního systému. Banky mezinárodní pak ovlivňují systém globální.

Yahoo Finance přinesla rozhovor s profesorem pod názvem „Banky jsou velmi křehké“. White ovšem hovořil o zranitelnosti v případě, že střadatelé, kteří mají u dané banky vklady, a další její věřitelé „začnou být nervózní“. Následně se rozpadá „finanční struktura takové banky“. Nedávným příkladem tohoto dění je Silicon Valley Bank, ze které kvůli uvedené nervozitě odešlo přes 40 miliard dolarů vkladů.

V případě Silicon Valley Bank tedy došlo k takzvanému runu na banku, kdy dochází k odlivu depozit, který ještě zvyšuje obavy a celá spirála se roztáčí víc a víc. K tomu profesor opět připomněl, že u bank jde o stabilitu celého finančního systému a odlišujíse tak od běžných firem. Dvojnásob to platí o bankách typu Credit Suisse, která má pod správou aktiva ve výši 500 miliard dolarů a je druhou největší ve Švýcarsku. Pokud její věřitelé „utíkají“, švýcarská vláda „musí něco dělat“.


Banky jsou podle profesora složitými podniky a v podstatě žádný ze střadatelů, který u nich má vklad, není schopen správně odhadnout jejich finanční sílu. To může přispívat k šíření nákazy, kdy problémy jedné banky vyvolávají obavy o bezpečnost vkladů v bankách jiných. Problémem tak nemusí být přímé vztahy mezi bankami, tenze se mohou šířit čistě kvůli popsanému mechanismu.

White popisoval nutnost dostatečné výše vlastního kapitálu. Ten představuje rozdíl mezi hodnotou aktiv a hodnotou závazků. Čím vyšší hodnoty dosahuje, o to odolnější by banka měla být. K tomu expert dodal, že pokud by byl akcionářem banky, zajímala by jej právě výše kapitálu tak, aby nečelil přílišnému riziku. Pokud by měl u banky vklad, spíše by se zajímal o to, zda a nakolik je jeho vklad pojištěn. Včetně toho, zda u pojištění nejsou nějaké limity na částku a jak rychle by se mohl ke svým penězům v případě problémů dostat.

Být akcionářem je tedy něco jiného než mít u dané banky vklad. „Na konci dne ale obě skupiny zajímá finanční síla a odolnost banky či jiné finanční instituce,“ uzavřel profesor svůj výklad.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688