Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.03.2023 16:05:13

Trhy zase pracují pro Fed. Ale jen na povrchu

Když se podíváme na index finančních podmínek sestavovaný Fedem v Chicagu, vidíme, že během roku 2022 docházelo k jejich utahování. Ale někdy v říjnu nastal obrat a finanční podmínky se navzdory dalšímu růstu sazeb uvolňovaly. Zatímco tedy předtím trhy dělaly práci pro Fed, či mu alespoň neházely klacky pod nohy, na podzim začaly dělat práci „proti“ Fedu. Co nyní?

Pospaný vývoj indexu finančních podmínek od Chicago Fed je podobný jako indexu od Goldman Sachs. Gavekal Research pak v následujícím grafu ukazuje to, co nazývá „skutečným indexem finančních podmínek v USA“. Ten zahrnuje i dostupnost bydlení, růst peněžní nabídky, úvěrové standardy, či rozdíl v návratnosti investovaného kapitálu a návratnosti u něj požadované:

1

Zdroj: Twitter

Chicago a GS ukazují, že ono podzimní uvolnění skončilo cca v polovině minulého měsíce, pak nastalo opět utahování finančních podmínek. Podle Chicaga jsou nyní na podobné úrovni, jako v květnu roku 2020, či srpnu roku minulého. Gavekal hovoří dost rozdílnou řečí. Podle jeho odhadů a indexu jsou podmínky extrémně utažené. Gavekal přitom považuje odhady finančních podmínek od GS, popřípadě od Bloombergu jako celkově příliš optimistické – porovnejme výše zmíněný graf s následujícími (u prvního indexu od GS roste utaženost směrem nahoru, u druhého od Bloombergu směrem dolů):

2

Zdroj: Twitter

Podle GS, Chicago Fedu, či Bloombergu to tedy s utažením FP není nijak extrémní*. Podle Gavekalu platí opak a to již nějakou dobu. Před časem jsem tu na základě analýzy GS z roku psal, že finanční podmínky mají na rozdíl od sazeb stále významný vliv na ekonomiku jako celek (u sazeb tento vliv dlouhodobě klesá). Pohled na graf od Gavekalu by ale pak naznačoval, že se nacházíme v extrémně náročném finančním prostředí. Podobném tomu, jaké panovalo na vrcholu Volckerova utahování monetární politiky.

Já bych tedy s ohledem na stav amerického hospodářství tíhnul spíše k předchozím typům indexu finančních podmínek. Tyto index ukazují, že trhy nyní dělají stejnou práci, jako Fed – finanční podmínky se utahují tak, jako Fed utahuje monetární politiku. Ale podle GS ono utažení finančních podmínek ještě ani nedohnalo „ztrátu“ z předchozích pár měsíců – viz první z posledních dvou grafů. A ona současná souhra mezi Fedem a trhy je také jen na povrchu – jejich názory na to, jak to bude letos celkově se sazbami, se výrazně liší.

*Před časem jsem tu psal, že kdybychom měli nějaký smysluplný pravidelně zveřejňovaný index finančních podmínek u nás, mohlo by to eliminovat alespoň část podle mne často chaotické inflačně – monetární diskuse. Výše uvedené sice ukazuje, že na konstrukci „správného“ indexu se nemusí shodnout ani za oceánem. Ale to je takový typický rys ekonomie (a nejen jí).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688