Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.03.2023 14:32:04

Přišla změna investičního režimu. Akcie již mají alternativy, věří investor

Steve Eisman z Neuberger Berman se domnívá, že velké americké banky sice mohou těžit z odlivu klientů bank menších, ale to ještě neznamená, že velké banky jsou zajímavou investicí. K tomu podle něj dochází ke změně celkového investičního režimu – viz předchozí část rozhovoru zde. V další se mimo jiné věnoval krátkým pozicím na bankách a konci tzv. TINA.

Investor hovoří o změně investičního režimu, kterou charakterizuje několik bodů. V první řadě to, že „TINA je mrtvá“. TINA je zkratka pro „there is ono alternative“, tedy pro „žádnou alternativu k akciím“. V prostředí velmi nízkých sazeb totiž byly akcie jedním z mála druhů aktiv s vyššími výnosy. Současný růst sazeb a výnosů vládních dluhopisů je ale prostředím, kdy k akciím existují výrazné alternativy.



S koncem TINA souvisí přechod na mnohem více diverzifikovaná portfolia. Ta podle Eismana nyní zahrnují zejména krátkodobé vládní dluhopisy, časem by mohl nastat větší posun k dluhopisům dlouhodobějším a ke korporátním obligacím. I na akciích bude podle něj více témat než jen růst, investoři by se mohli mimo jiné zaměřovat více na témata jako přesun výroby zpět do USA či investice do infrastruktury.

Během posledních deseti let si vedli nejlépe investoři do technologií, nyní je ale podle experta namístě více diverzifikovat a přemýšlet o různých příležitostech. O recesi Eisman naopak podle svých slov tolik nepřemýšlí. I proto, že situace se rychle mění, jednou se zdá, že je recese na spadnutí, jindy naopak. Celkově je pak současná situace unikátní, podle experta ještě nikdy nenastal souběh faktorů podobných těm aktuálním. To celkově hovoří pro menší riziko při investování.

Eisman se zaměřuje na krátké pozice. Tedy na investice, které na hodnotě získávají ve chvíli, kdy cena akcie klesá. Jsou nyní takové pozice relevantní u amerických bank? Investor v odpovědi poukázal na to, že jejich akcie již spadly o desítky procent. Otevírání krátkých pozic je podle něj v takové situaci hodně odvážným činem. „Já bych povětšinou zůstal stranou,“ dodal.

Zdroj: CNBC



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688